Zid roman vechi de 2000 de ani, descoperit la Alba Iulia. Era parte din vechiul oraș Colonia Aurelia Apulensis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un zid roman a fost descoperit de către muncitori în timpul lucrărilor făcute pe o stradă din municipiul Alba Iulia, unde se derulează un proiect de reabilitare a infrastructurii rutiere.

Zidul roman descoperit în trimpul săpăturilor FOTO ziarulunirea.ro
Zidul roman descoperit în trimpul săpăturilor FOTO ziarulunirea.ro

Lucrările se desfășoară pe strada Regimentul V Vânători din cartierul Partoș, în cadrul proiectului în valoare de peste 30 de milioane de lei privind modernizarea infrastructurii din zona de jos a orașului. Zidul a fost scos la suprafață în timpul săpăturilor desfășurate în zona din apropierea pasarelei de peste linia ferată CFR.

Lucrările au fost întrerupte doar în zona unde a fost descoperit zidul roman, unde vor fi reluate după cercetările arheologilor. Radu Ota, arheolog în cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia, a declarat că, la momentul actual, se cunoaște faptul că zidul face parte din anticul oraș roman Apulensis (Colonia Aurelia Apulensis), iar mai multe detalii vor fi aflate în cursul cercetărilor arheologice. Lucrările sunt derulate de compania Elis Pavaje.

Potrivit reprezentantului societății, inițial, s-a săpat până la adâncimea de 1,2 metri, ulterior săpătura fiind adâncită până la 1,6 metri pentru rețeaua de gaze naturale. Zidul roman a fost descoperit în timpul celei de-a doua săpături.

„Se vor face 20 de sondaje, secțiuni transversale, trei de la cimitir spre podul de peste râul Mureș și restul spre pasarelă. Unde se vor găsi ziduri se va săpa până la talpa de fundare. Muzeul Unirii va începe lucrările în 9 ianuarie 2023”, a spus Cristian Panea, reprezentantul societății.

Zona unde a fost identificat zidul roman FOTO ziarulunirea.ro
Zona unde a fost identificat zidul roman FOTO ziarulunirea.ro

Apulum (Alba Iulia) a fost un important centru economic, administrativ, politic şi militar al Daciei romane şi reşedinţă a guvernatorului Daciei Superior şi apoi al Daciei Apulensis, care cuprindea toată partea sudică a Transilvaniei. Din anul 106[1] castrul de la Apulum adăpostea legiunea a XIII-a Gemina.

Aici locuia comandantul suprem militar al Daciei, funcţionau sediile administraţiei, procuratura, monetăria, existau numeroase asociaţii, erau construite palate, temple, apeducte, fântâni publice, porticuri şi probabil şi un amfiteatru.

Romanii au construit aici cel mai mare castru roman din Dacia, pe circa 27-30 ha, cu ziduri de piatră. În timpul împăratului Marcus Aurelius a fost ridicată la rangul de municipiu (Municipium Aurelium Apulense). În 180-193 a devenit colonie - Colonia Aurelia Apulensis.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite