Virusul pestei porcine, confirmat la un porc mistreţ vânat în Alba. Măsurile dispuse de Direcţia Sanitar-Vaterinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat în Alba la un porc mistreţ pe un fodn de vânătoare din estul judeţului.

Mistreţul a fost vânat pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba, ce aparţine de Ocolul Silvic Blaj, iar în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală a fost confirmat virsului pestei porcine.

”O echipă de medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba s-a deplasat în regim de urgenţă la faţa locului pentru a întreprinde următoarele măsuri: neutralizarea animalului vânat, realizarea unor acţiuni de dezinfecţie, stabilirea zonelor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.  A fost începută, de asemenea, ancheta  epidemiologică. Comuna Ohaba se învecinează cu localităţi aflate în zona tampon – stabilită în urma confirmării unui focar de PPA la un mistreţ împuşcat la graniţa cu judeţul Sibiu – fiind posibilă migraţia porcilor mistreţi”, afirmă DSV Alba într-un comunicat de presă.

În urma acestui caz, se va întruni Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţie.  Se au în vedere mai multe măsuri, între care: stabilirea zonelor de supraveghere şi restricţie; se va trece imediat la catagrafierea mistreţilor din fondurile de vânătoare, se vor intensifica patrulările zilnice de către gestionarii fondurilor de vânătoare pentru depistarea de porci mistreţi morţi/ bolnavi. Recoltarea probelor de la mistreţii vânaţi sau găsiţi morţi, ambalarea şi individualizarea probelor şi transportul lor spre DSVSA Alba se va face, în condiţii de biosecuritate, de către medicul veterinar oficial sau personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice. În termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vânează integral prădătorii prevăzuţi în Legea vânătorii. Se vor distribui afişe informative privind respectarea precauţilor generale privind răspandirea PPA etc. 

Este primul caz de îmbolnăvire cu PPA la un porc mistreţ în judeţul Alba. La începutul lunii noiembrie virusul a fost confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului PPA, însă toate rezultatele au fost negative. 

Recomandările DSVSA Alba: 

Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Reamintim cetăţenilor: 

Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; 

Nu cumpăraţi furaje din zone în care evoluează boala; 

Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; 

Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; 

Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; 

Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; 

Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; 

Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament specific modificat şi să transmită probe pentru diagnosticul de laborator. Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro. Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Protest pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda. O firmă solicită plata unor facturi restante de 1 milion de euro

 

Motivul rejudecării procesului civil dintre fostul şef BCCO Traian Berbeceanu şi fostul director SRI Alba Ioan Tarnu

 

Alegeri prezidenţiale 2019. Cum s-a votat în urbanul din Alba. Singurul oraş în care a câştigat Dăncilă

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite