FOTO VIDEO UPDATE Protest pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda. O firmă solicită plata unor facturi restante de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi subcontractori de pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda a organizat luni dimineaţă, 25 noiembrie 2019, un protest la sediul unei organizări de şantier a companiei Aktor ca urmare a neplăţii unor facturi restante în valoare de circa 1 milion de euro.

UPDATE Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere susţin că nu există restanţe financiare faţă de antreprenorul de pelotul 2 al autostrăzii. 

”În prezent, CNAIR este în grafic cu plăţile către Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) - S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L., Antreprenorul lotului 2 al Autostrăzii Sebeş – Turda. În acest an, CNAIR a solicitat Antreprenorului în numeroase rânduri să platească la timp prestatorii şi furnizorii, tocmai pentru a evita apariţia unor astfel de situaţii. Precizăm că CNAIR i-a convocat astăzi, 25.11.2019, în regim de urgenţă, pe factorii de decizie ai Antreprenorului ca să prezinte situţia plăţilor restante în cadrul acestui proiect, precum şi calendarul achitării acestora”, afirmă CNAIR.

__________________________________________________________________________

Angajaţii societăţii Marcotim Impex SRL au venit cu utilajele din dotare pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei cu care se confruntă. Lucrările la terasamente executate de firmă au fost oprite, din cauza lipsei de material şi facturilor de circa 4,5 milioane lei, neplătite de către contractant.

Şeful de şantier din partea firmei Marcotim Impex SRL Ciucea, Mircea Rotar, susţine că în ultima perioadă nu au mai primit material (pământ şi balast) pentru a continua lucrările de terasamente şi că, în ciuda faptului că a trimis notificări la CNAIR, DRDP Cluj şi AKTOR, nu a primit niciun răspuns.

Imagine indisponibilă

”Din 6 august am preluat lucrările de executare a terasamentelor, de la Aktor, pe lotul doi. Ne-am angajat la o cantitate de material şi am depăşit-o cu 20%. Sunt 510.000 mc de umpluturi în terasamente, lucrări recepţionate de Aktor şi firma Kappa. Cu toate acestea, de o săptămână, nu ne-au mai dat de lucru, iar plăţile întârzie. Nu mai vorbesc cu noi (Aktor – n.r.), nu ne asigură materialul necesar, aşa că în 20 noiembrie am făcut notificări la Aktor, DRDP Cluj, CNAIR şi firma de consultanţă, dar nu am primit răspuns. Le-am transmis că dacă până în 22 noiembrie nu ne răspund, ne scoatem toate utilajele şi părăsim şantierul. Nu ne permitem să ne batem joc de angajaţi, de oameni sau de impozitele ce trebuie plătite la stat”, a spus Mircea Rotar, citat de alba24.ro.

Imagine indisponibilă

Reprezentantul firmei susţine că a lucrat şi pe lotul I (17 km între Sebeş şi Alba Iulia, stadiu lucrări 80,5%) şi că acolo situaţia a fost mai bună, însă pe lotul doi s-a confruntat cu probleme. ”Lucrăm de 20 de ani în domeniu şi nu am mai văzut aşa bătaie de joc faţă de antreprenori români, vedem un dezinteres total din partea lor (Aktor – n.r.) pentru autostradă. Avem de suferit toţi, din cauza faptului că autostrada nu este gata, aţi văzut ce greu se circulă pe DN 1 la ieşire de pe segmentul până la Aiud”, mai spune Rotar. Firma aşteaptă acum cu 80 de utilaje şi aproximativ 100 de oameni să primească material pentru a continua lucrările.

Lucrările pe lotul 2 al autostrăzii sunt mult întârziate. Dacă va exista o mobilizare bună din partea antreprenorului şi a subcontractorilor se va putea circula pe autostradă, între Alba Iulia şi Aiud, din a doua parte a anului viitor. Pe lotul 1, între Sebeş şi Alba Iulia, lucrările sunt mai avansate şi se estimează că vor fi finalizate în prima parte a anului 2020.

Imagine indisponibilă
Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite