VIDEO Superba lecţie de istorie ţinută în faţa unor elevi de ghidul Muzeului Mineritului de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Rus este ghid la Muzeul Mineritului de la Roşia Montană
Dorin Rus este ghid la Muzeul Mineritului de la Roşia Montană

Ghidul Muzeului Mineritului de la Roşia Montană are un mod original de a prezenta galeriile romane şi istoria exploatării aurului din zonă. O astfel de ”lecţie de istorie” a fost ţinută şi cu ocazia unei vizite a unor elevi din Cluj-Napoca.

Un punct de interes obligatoriu pentru orice vizitator al Roşiei Montane este Muzeul Mineritului, cu celebrele galerii miniere romane. Aici pot fi văzute monumente istorice şi unelte pentru minerit, găsite de arheologi, precum şi utilaje arhaice folosite pentru spargerea minereului aurifer (şteampuri). Secţiunea din subteran a muzeului prezintă o reţea de galerii miniere realizate în adâncul masivului Orlea, cu dalta şi ciocanul, în perioada ocupaţiei romane în Dacia.

Se coboară 157 de trepte în pământ şi se vizitează aproximativ 200 de metri de galerii antice. O vizită la acest muzeu durează circa o oră şi jumătate. În lecţia de istorie susţinută în faţa elevilor, Dorin Rus face o istorie originală a mineritului în zona Roşiei Montane, despre care spune că a fost ”jefuită” încă de pe vremea romanilor, a fost jefuită în Evul Mediu şi, probabil, va fi jefuită şi în viitor pentru că aici este cel mai bogat zăcământ de aur din Europa. 

ghid muzeu rosia

Ghidul face o analogie între tabeletele şi telefonele mobile din prezent şi celebrele tăbliţe cerate descoperite în galeriile din Roşia Montană. Tăbliţele cerate de la Roşia Montană sunt de provenienţă romană, antice, şi erau folosite pentru a se scrie pe ele diferite texte. Ele au fost descoperite în intervalul de timp cuprins între anii 1786 şi 1855. În total au fost descoperite 40 de tăbliţe, dar s-au păstrat numai 25 dintre ele.

”Avem aici mărturia unei tradiţii culturale de o valoare excepţională unică. Noi nu mai extragem acum niciun gram de aur din resurse porprii. O ţară care are resurse şi ştie ce să facă cu ele este o ţară puternică”, le-a spus Valentin Rus copiilor. Un video filmat cu această ocazie şi postat pe Facebook a devenit viral, fiind vizionat de peste 1,2 milioane de ori şi are mai mult de 22.000 de distribuiri. ”V-au lăsat părinţii să vedeţi stăpânul inelelor?”, aşa îşi începe ghidul prezentarea originală.

Aprecierile vizitatorilor la adersa ghidului sunt pe măsură:

Omul te vrăjeşte! La noi, fiind un grup mare (52 elevi, profesori, parinti) s-a lasat cu aplauze la scena deschisa

Cel mai tare ghid din Romania. O lectie de patriotism, de curaj, un adevarat român 

Un ghid excepţional, o lecţie de istorie aparte. Trebuie vizitat neapărat, dacă ajungeţi în zonă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite