VIDEO Klaus Iohannis a vizitat şantierul din Alba Iulia unde va fi amplasat Monumentul Marii Uniri. Constructorii promit să termine până la 1 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis pe şantierul din Parcul Unirii, Alba Iulia
Preşedintele Klaus Iohannis pe şantierul din Parcul Unirii, Alba Iulia

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, luni, la Alba Iulia şi şantierul Parcului Unirii, zonă în care se lucrează pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri şi reamenajarea zonei.

După finalizarea festivităţii de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, preşedintele Klaus Iohannis a mers pe şantierul din Parcul Unirii unde sunt două şantiere: unul privind reamenajarea şi modernizarea parcul şi celălalt destinat construitii Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. 

Preşedintele s-a interesat de stadiul lucrărilor şi a primit asigurări că investiţiile vor fi finalizate până la 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia vor avea loc manifestările de sărbătorire a 100 de ani de la evenimentul istoric din 1918. 

La încheierea vizitei, şeful statului nu a dat declaraţii presei. În schimb, primarul Mircea Hava a explicat că este o mândrie să poată spune lumea că la Centenar, la Alba Iulia s-a ridicat un monument, iar parcul a fost amenajat. ”Toată lumea a spus 'da, terminăm până la 1 Decembrie”, a declarat presei, care nu a avut acces pe şantier, primarul din Alba Iulia.

„Lucrurile acestea vor rămâne peste ani şi ani şi ani. Restul, orice chermeză, meci şi simpozion, nu vă supăraţi pe mine, astăzi este, mâine s-a dus uitării. Acestea sunt lucruri care rămân. Şi eu aşa am fost învăţat, să clădim ceva. Chiar că este o mândrie să poată spună lumea că la Centenar, aici s-a ridicat un monument şi acest parc a fost modificat să fie mai plăcut ochiului”, a declarat Mircea Hava.

Întrebat dacă l-a invitat pe şeful statului la inaugurarea Ansamblului şi la festivităţile de Ziua Naţională de la Alba Iulia, primarul Mircea Hava a răspuns afirmativ. ”Da (l-am invitat - n.r.). Răspunsurile vor fi mai încolo, pentru că, vă daţi seama, nu poate să spună astăzi. L-am invitat, eu cred că va veni, pentru că are şi de ce să vină", a spus edilul. În ceea ce priveşte faptul că lucrările la monument şi de reamenajare a parcului au început doar în această vară, Mircea Hava a reproşat guvernelor trecute, inclusiv celor conduse de Dacian Cioloş şi Victor Ponta, că nu au adoptat o hotărâre de guvern în acest sens şi că nu au alocat astfel fondurile necesare.

"O să vă arăt un dosar atâta, cu toate demersurile pe care le-am făcut la toate guvernele. Inclusiv guvernul domnului Cioloş nu a avut curajul sau ce nu a avut, când totul era pregătit la milimetru. (...). Nu trebuia decât o hotărâre de guvern. Astăzi eram în altă parte. Nu mă mai duc la ceilalţi, la guvernul lui Ponta sau celelalte guverne care au fost. (...). Alţii din indolenţă, pentru alţii Centenarul înseamnă cu totul altceva, pentru alţii...", a susţinut edilul. Referitor la lucrările de amenajare a Parcului Unirii, primarul a declarat că s-au plătit până acum aproximativ 1.000.000 de lei «avansuri». „Sper de săptămâna viitoare să înceapă să pună pavajul nou, pe urmă urmează înierbatul. Proiectul este în termen”, a explicat Hava.

iohannis santier alba

La rândul său, sculptorul Mihai Buculei a spus că monumentul Unirii de la Alba Iulia ar putea fi terminat în 15 noiembrie. Buculei s-a arătat nemulţumit de colaborarea cu autorităţile locale şi cu Ministerul Culturii şi spune că spera ca, în anul Centenarului, lucrurile să se mişte mai repede. „În fiecare an, în preajma sărbătorii de 1 Decembrie, toată lumea se agită că hai să-l facem, dar nimic. Practic, nu ştiu de ce nu s-a făcut până acum. Eu am crezut că anul acesta, fiind un an hotărâtor, voi avea mai mult sprijin, şi din partea organelor locale, şi din

iohannis santier alba

partea ministerului, în primul rând. Contractul cu ministerul l-am semnat la mijlocul verii, în loc să-l semnăm când a ieşit legea monumentelor, în noiembrie anul trecut”, a declarat Mihai Buculei.

Acesta spune că mai bine de jumătate din cele peste 1.000 de piese care vor forma monumentul sunt deja terminate şi se află la Simeria. „Ştiţi care este norocul nostru? Monumentul propriu-zis se află la Simeria, aproape jumătate tăiat, pentru că acest monument va fi ca un lego, nu sunt nişte bolovănoi cum am făcut la alte lucrări, când am cioplit, cu mâna mea şi câteva ajutoare, câte trei veri la rând, afară. Lucrarea asta se face modular şi eu voi monta bucăţile şi toată piesa asta mare. Are nişte componente, numai picioarele alea mari sunt 32, piesele, sunt cam 1.500 de tone de piatră. Sculptorul spune că are promisiunea de la cei care se ocupă de monument că acesta va fi montat până la data de 15 noiembrie.

„Sper că vom sparge sticla de şampanie pe 15 noiembrie. Susţinerea celor de la Simeria este foarte puternică din punct de vedere tehnic, totul este pus la punct şi eu, cu priceperea mea şi cu meseriaşii de acolo, vom putea să avem lucrarea gata, numai că sunt o serie de aprobări care, în loc să vină pe loc, durează săptămâni”, a spus Buculei. Realizarea şi amplasarea Monumentului Marii Uniri este în responsabilitatea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, iar de amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigaţii, mobilierul urban, iluminatul arhitectural şi ambiental precum şi realizarea unei piaţete se ocupă municipiul Alba Iulia. Totalul investiţiilor derulate în Parcul Unirii se ridică la circa 20 de milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite