Veşti bune pentru pasionaţii sporturilor de iarnă. La Şureanu se deschid încă două pârtii de schi în lungime de 2,7 km

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorul domeniului schiabil a deschis încă două pârtii
Administratorul domeniului schiabil a deschis încă două pârtii

Turiştii care se vor afla în weekend în Munţii Şureanu vor putea practica sporturi de iarnă şi pe alte două pârtii, pe lângă cea care este deja deschisă, au transmis joi reprezentanţii Domeniului Schiabil. În anii trecuţi a schiat aici şi preşedintele Klaus Iohannis.

Cele două pârtii, A1 (în lungime de 1.650 de metri) şi C4 (în lungime de 830 de metri), se vor deschide începând de sâmbătă, 18 ianuarie.

”Chiar dacă la noi a fost soare în ultimele zile, datorită muncii depuse de echipa nostra, începând de sâmbătă, 18 ianuarie 2020 se deschid pârtiile A1 şi C4, pe lângă pârtia A3 care este deja deschisă. Vă aşteptăm pe pârtii”, au transmis reprezentanţii Domeniului Schiabil Şureanu.

Starea pârtiilor Domeniului Schiabil Şureanu (17 – 23 ianuarie 2020):

– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Pârtii funcţionale: 4 (A_1; A_3; C_4; pârtia-şcoală)

– Lungime totală a pârtiilor şi racordurilor existente: 18 km

– Instalaţii de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/#

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parţial), Digi Mobil (parţial), Orange (slab)

Evaluare generală: În ciuda absenţei grave a ninsorilor, care a făcut ca stratul de zăpadă să fie tot mai subţire şi mai îngheţat pe pârtii, sezonul continuă la Domeniul Schiabil Şureanu. Pentru multă vreme a fost deschisă doar pârtia A_3, însă eforturile imense din ultimele zile au făcut ca alte două pârtii (A_1; C_4) să fie din nou în stare bună. Ele vor fi redeschise în curând, începând cu ziua de sâmbătă, 18 ianuarie. În absenţa unor tunuri de zăpadă – a căror necesitate s-a dovedit, pentru prima oară în istorie, anul acesta –, s-a lucrat cu ratrack-ul, atât cât s-a putut, dar s-a lucrat şi cu lopata şi cu prelata, pentru a căra zăpada din zonele de off-piste, astfel încât să fie acoperite porţiunile cu iarbă şi piatră de pe pârtii. Într-un mod cu totul excepţional, oamenii din zonă – şcoli de schi, proprietari de pensiuni şi cabane, angajaţi ai pârtiilor, etc. – au pus mâna pe lopată şi au muncit, în fiecare dimineaţă la răsăritul soarelui, pentru ca sezonul să continue. Efortul lor a dat roade, aşa că vă aşteptăm la Şureanu. Nu vă imaginaţi ca pârtiile sunt excepţionale; sunt acceptabile în limitele situaţiei de faţă. Aveţi în continuare grijă la coborâre, schiaţi atent, ţineţi cont de gheaţă şi de pietre. Un lucru este cert: în această iarnă extrem de secetoasă şi de atipică, Şureanu a rămas singurul loc din ţară unde se poate schia pe zăpadă 100% naturală.

partii sureanu

Acces unic spre pârtii: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa (62 km): drumul este asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de maşină. Între barajul Tău şi barajul Oaşa există din ce în ce mai multe porţiuni cu gropi în asfalt, aşadar încercaţi să circulaţi cu viteză reduză.

Starea drumului forestier lacul Oaşa – Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul se prezintă acceptabil, este acoperit de zăpadă, dar sunt necesare lanţurile. Există multe porţiuni cu gheaţă şi cu şleauri adânci pe direcţia de mers, care vă pot incomoda în cazul în care două maşini, aflate în contrasens, trebuie să treacă una pe lângă cealaltă. Recomandăm prudenţă şi răbdare.

Pârtii şi instalaţii de cablu: începând cu ziua de sâmbătă, 18 ianuarie, vor fi deschise pârtiile A_1 (cu racord spre C_4), A_3 (cu racord ocolitor în off-piste), C_4 şi pârtia-şcoală. Predomină porţiunile cu gheaţă, în special pe A_3. Zonele de off-piste sunt complet inaccesibile.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: prognoza nu anunţă precipitaţii pentru următoarele şapte zile. Va fi în continuare vreme rece, cu cer senin şi vânt slab, fiind ideală pentru schi.

Vremea, pe zile, va fi astfel:

– vineri, 17 ianuarie: vânt slab, cer senin

– sâmbătă, 18 ianuarie: vânt slab, cer senin

– duminică, 19 ianuarie: vânt slab, cer senin

– luni, 20 ianuarie: vânt slab, cer senin

– marţi, 21 ianuarie: vânt slab, cer senin

– miercuri, 22 ianuarie: vânt slab, cer parţial senin

– joi, 23 ianuarie: vânt slab, cer senin

Servicii turistice: şcoală de schi pe pârtii (0762501913); centru de închirieri schiuri şi plăci în Poarta Raiului (0762501913); restaurant la baza pârtiilor şi pe domeniul schiabil; punct Salvamont şi Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor. (Sursa: Florian-Rareş Tileagă, monitor şcoala de schi „Paşi Liberi”, Şureanu)

Citiţi şi:

 

FOTO Au început lucrările la Transalpina de Apuseni: terasamente pe lotul 1 al drumului de 80 de kilometri

 

Cât costă racordarea la reţeaua de gaze naturale pentru o casă. Documentele solicitate de furnizorul serviciului

 

Harta salariilor în România. Ce lefuri se plătesc în 2020 în fiecare judeţ al ţării

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite