Vârstnic de 74 de ani, convins să investească 94.000 de lei pentru „susținerea financiară a țării”. Cum au acționat escrocii

0
Publicat:

Un vârstnic în vârstă de 74 de ani din județul Alba a fost convins de infractori cibernetici să „investească” o sumă mare de bani „pentru susținerea financiară a țării”. Când și-a dat seama că a fost înșelat, a mers la poliție.

Vârstnicul le-a permis infractorilor să îi controleze telefonul FOTO Adevărul
Vârstnicul le-a permis infractorilor să îi controleze telefonul FOTO Adevărul

Victima a rămas fără 94.000 de lei, bani sustrași din contul de economii, după ce escrocii au obținut controlul asupra telefonului său. Aceasta s-a adresat poliției la data de 12 februarie 2024.

Bărbatul a sesizat faptul că, în perioada 21 ianuarie - 9 februarie 2024, persoane necunoscute, pretinzând că sunt „reprezentanți ai platformei de protejare a populației Românei de viitoarele dificultăți financiare“, l-au contactat telefonic și l-au îndemnat să trimită o sumă de bani, la alegere, pentru susținerea financiară a țării, urmând ca în urma acestui demers să obțină și beneficii financiare, sub forma unor dividende.

Pentru a avea posibilitatea să încaseze așa-zisele dividende, vârstnicul a fost convins să instaleze, pe telefonul său, o aplicație cu ajutorul căreia, escrocii au obținut controlul asupra dispozitivului său.

Următorul pas făcut de escroci a fost efectuarea a două tranzacții, în valoare totală de 94.000 de lei, din contul de economii al vârstnicului către alte două conturi necunoscute acestuia. Polițiștii au deschis o anchetă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Recomandările poliției

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracțiuni, polițiștii recomandă :

• Nu dați curs anunțurilor sau îndemnurilor venite de la persoane necunoscute, referitoare la realizarea de investiții, achiziții de acțiuni, criptomonede etc;

• Nu instalați pe dispozitivele dumneavoastră electronice aplicații care oferă acces de la distanță unei terțe persoane;

• Nu instalați, la recomandarea unor persoane necunoscute, aplicații prin care se oferă posibilitatea realizării unor investiții de capital;

• Verificați veridicitatea datelor prezentate. Fiți suspicioși când, din senin, vi se promit beneficii financiare!

• Nu uitați! Escrocii au o capacitate de convingere mare! Analizați cu mare atenție propunerile primite de la persoane necunoscute, eventual discutați despre acestea cu membrii familiei sau cu persoane de încredere!

Mai multe detalii găsiți aici: https://sigurantaonline.ro/gestoteca-pentru-siguranta-online/

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite