„Scenetă” penală cu un vârstnic de 82 de ani, doi escroci și o sumă mare de bani. Cum s-a încheiat interacțiunea

0
Publicat:

Un vârstnic din Alba a căzut în capcana unor escroci care acționează prin metoda „Accidentul”. Acesta le-a dat infractorilor o sumă mare de bani pe care o avea în locuință.

Vârstnicii sunt înșelați mai ușor de către escroci FOTO Unsplash
Vârstnicii sunt înșelați mai ușor de către escroci FOTO Unsplash

Sâmbătă, 3 februarie 2024, la nivelul Poliției Municipiului Alba Iulia a fost semnalată o faptă de înșelăciune, prin metoda „Accidentul”, un vârstnic de 82 de ani fiind păgubit cu suma de 32.000 de lei. 

Bărbatul a fost contactat telefonic, de către persoane necunoscute, care după ce și-au atribuit diferite calități, i-au prezentat situații neadevărate și au susținut că un membru al familiei acestuia a fost implicat într-un accident rutier.

Atragem din nou atenția cetățenilor că atunci când primesc un telefon sau sunt abordați de persoane necunoscute care-şi atribuie diferite calități, să se asigure cu privire la informațiile primite. Persoanele care doresc să înșele sunt actori foarte buni, care posedă un simț natural în a identifica victimele și care știu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul! Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi și nu daţi crezare imediat unor «poveşti» anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, a transmis IPJ Alba.

Cum funcționează metoda „Accidentul”

Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă și caută perosane în vârstă. În majoritatea cazurilor, infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Apelează la numere de telefon găsite pe internet.

Ulterior, infractorul declanşează discursul-legendă, care este dramatizat şi susţinut, după caz, de două sau mai multe personaje. La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil (avocat, poliţist, procuror, medic, etc), dar poate fi interpretat şi de către un singur autor, care îşi asumă roluri diferite, pe care le susţine prin schimbarea vocii.

Odată ce victima este prinsă în plasa poveştii mincinoase şi se arată dispusă să dea o sumă de bani corespunzătoare solicitării infractorului, acesta caută să realizeze controlul deplin al posibilităţilor victimei de a comunica. În acest scop, infractorul cere victimei să nu întrerupă convorbirea purtată pe telefonul fix, să-i comunice dacă deţine unul sau mai multe telefoane mobile, să nu ia legătura cu alte persoane. În acest timp, la locuința victimei se prezintă un complice care încasează banii solicitați.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite