UPDATE Şeful DIICOT Alba Iulia, urmărit penal de DNA, a renunţat la funcţie. CSM i-a acceptat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureşan a demisionat din funcţie. Mureşan şi-a înaintat demisia conducerii DIICOT, urmând să fie discutată în cadrul secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ioan Mureşan este urmărit penal de DNA în dosarul privind probele fabricate împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu.

UPDATE Potrivit deciziei CSM – Secţia Procurori, s-a hotărât eliberarea procurorului Mureşan Ioan, la cerere, din funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Alba Iulia din cadrul DIICOT, începând cu data de 29.05.2014, acesta urmând a-şi continua activitatea într-o funcţie de execuţie în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Urmează ca în perioada următoare CSM să numească un nou procuror şef la DIICOT Alba Iulia

Mureşan şi-a motivat solicitarea invocând situaţia prin care trece şi a cerut să fie menţinut pe o funcţie de execuţie în cadrul DIICOT Alba Iulia. Potrivit noilor coduri, Penal şi de Procedură Penală, intrate în vigoare la începutul acestui an procurorii şi judecătorii aflaţi în funcţii de conducere pot fi suspendaţi doar dacă sunt reţinuţi/arestaţi sau dacă sunt trimişi în judecată. Deşi şeful DIICOT Alba nu s-a aflat în niciuna dintre aceste ipostaze, el a ales să-şi dea singur demisia, cel mai probabil presat de situaţia prin care trece şi care nu îi mai permite să performeze în funcţia pe care o are. De la momentul anunţării anchetei DNA împotriva acestuia, în martie 2014, DIICOT Alba Iulia nu a mai trimis la instanţă niciun dosar.

Ioan Mureşan este urmărit penal în legătură cu instrumentarea dosarului lui Traian Berbeceanu, iar din data de 5 mai a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA întrucât ar fi încercat să influenţeze un martor din dosar. Şeful DIICOT Alba este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual. Cu alte cuvinte, procurorii DNA îl acuză pe Ioan Mureşan că ar fi fabricat, împreună cu procurorul Nicolaie Cean şi ofiţerul de poliţie judiciară Alin Muntean, probe împotriva fostului şef al BCCOA Alba, comisarul Traian Berbeceanu şi chiar că ar fi dispus reţinerea acestuia în lipsa unor probe concrete.

Prin instituirea măsurii controlului judiciar pe numele lui, Ioan Mureşan are interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu, adică Alba Iulia, nu poate lua legătura cu celelalte persoane cercetate în dosar, dar nici cu martorii, trebuie să se prezinte la organele de urmărire penală de câte ori este solicitat. Celălalt procuror implicat în dosar, Nicolaie Cean, a cerut să fie pensionat în timp ce ofiţerul BCCOA Alba – Alin Muntean a fost pus la dispoziţie.

La rândul său, fostul şef al BCCOA Alba, comisarul Traian Berbeceanu,  este cercetat de procurorii DIICOT într-un dosar în care este acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Recent, procurorii au extins cercetările pe numele său şi pentru infracţiunile de luare de mită şi delapidare.

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu, desemnat ”poliţistul anului 2013” de sindicatul naţional SNPPC

UPDATE Procurorul Nicolaie Cean, urmărit penal în dosarul ”Berbeceanu”, a contestat măsura controlului judiciar

Şeful DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureşan, urmărit penal şi pus sub control judiciar în dosarul Berbeceanu

Bărbatul acuzat că l-a mituit pe Traian Berbeceanu a fost reţinut. Referatul procurorilor DIICOT Alba Iulia din 2013

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite