UPDATE Percheziţii în Alba la ”mafia lemnului”. Directorul DSP Alba şi alte şapte persoane, reţinute pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a fost reţinut de poliţişti
Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a fost reţinut de poliţişti

Poliţiştii din Alba au efectuat marţi dimineaţă, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, un număr de nouă percheziţii la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de peste 450.000 de lei. Opt persoane, printre care şi Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, au fost reţinute.

UPDATE 17.55: Faţă de toate cele opt persoane ridicate şi aduse la sediul IPJ Alba pentru audieri a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore. Vedeta ”lotului” este directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, care este acuzat că a comis faptele în perioada cât era om de afaceri. Toţi cei opt reţinuţi vor fi prezentaţi miercuri, 13 decembrie, Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj unde vor fi dispuse măsurile legale: eliberarea cu o măsură mai puţin restrictivă sau propunerea pentru mandat de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

UPDATE 15.00: În august 2015, Alexandru Sinea (30 ani) a solicitat în instanţă deschiderea procedurii generale a insolvenţei pentru firma ”Sinalex” SRL, cerere aprobată de Tribunalul Alba. În octombrie 2016, firma a fost declarată în faliment, iar în 23 mai 2016, cu puţin înainte de a fi numit director la DSP Alba, instanţa de judecată a decis închiderea procedurii şi a dispus radierea societăţii din documentele de la Registrul Comerţului. Lichidatorul ”Sinalex” a fost Casa de Insolvenţă Hunedoara SPRL. Alexandru Sinea a fost numit director al DSP Alba în 9 iunie 2016, după ce a câştigat un concurs la care a fost unicul participant. După câştigarea alegerilor de către PSD, tânărul director s-a înscris în acest partid.

UPDATE 14.25: Potrivit documentelor din dosar, firma lui Alexandru Sinea, ”Sinalex”, ar fi contractat material lemnos de la Ocolul Silvic Blaj în sumă de aproape 500.000 de lei, pentru care ar fi emis cecuri, neîncasate la instituţia silvică. Mai mult, la finalul anului respectiv s-ar fi întocmit rapoarte prin care lemnul în cauză ar fi figurat ca fiind netăiat, contrar realităţii. Investigaţia ar fi pornit de la un denunţ penal formulat de reprezentanţi ai Romsilva.

”Sinalex” avea ca obiect de activitate tăierea şi rinderuirea lemnului. Cifra de afaceri în 2013 a fost de 310.000 de lei, iar profitul pe anul 2015 a fost de 21.639 de lei. Alexandru Sinea era unic asociat în această firmă şi totodată administrator. În 2014, ”Sinalex” a avut o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, dar şi o pierdere netă de 479.000 de lei. Numărul angajaţilor a scăzut în perioada 2012 – 2015, de la trei la zero.

UPDATE 13.15: Poliţiştii au realizat deja primele reţineri în acest dosar. Printre cei reţinuţi pentru 24 de ore se află şi directorul DSP Alba, Alexandru Sinea (PSD), care, înainte de a ajunge în această funcţie, a derulat afaceri în domeniul exploatării şi comerţului cu lemn. Firma acestuia, ”Sinalex” SRL apare la registrul comerţului ca fiind radiată din 2015.

Percheziţiile au avut loc sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj şi au avut loc la domiciliile a opt persoane bănuite de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual şi tăiere, fără drept, de arbori şi la sediul unei societăţi comerciale, administrată de către una dintre persoanele bănuite. 

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada anilor 2013-2015, 7 dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor, având calitatea de angajaţi ai unui ocol silvic de stat, din judeţul Alba, ar fi creat un mecanism financiar şi ar fi atribuit unei persoane juridice al cărei administrator era ce-a de-a 8-a persoană cercetată, masă lemnoasă, spre exploatare, din fondul forestier, pentru care ar fi întocmit documente fictive, în vederea tăierii şi valorificării de material lemnos, cu scopul însuşirii de valori din patrimoniul ocolului silvic. 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 455.684 lei. Poliţiştii au pus în executare 8 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite