Un „smart village“ din România, exemplu de bune practici în Franţa. Performanţele din comuna Ciugud au depăşit graniţele ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii comunei Ciugud din judeţul Alba, celebră în România pentru capacitatea mare de absorbţie a fondurilor europene, au fost prezenţi la Forumul Cooperării Franco-Române, desfăşurat în această săptămână la Lyon, Franţa.

Ciugudul este privit şi în străinătate ca un exemplu de bune practici în conceptul de ”smart village”, pe care comuna din Alba doreşte să îl promoveze ca un model de dezvoltare al comunităţilor rurale din România.

Primarul comunei, Gheorghe Damian, exclus din PSD, la începutul anului 2018, a vorbit în cadrul conferinţei despre conceptele ”smart village” implementate în comună, precum automatul de plată a taxelor şi impozitelor, colectarea selectivă a gunoiului sau ”primăria fără hârtii.”

”Comuna Ciugud a fost exemplu de bune practici la Forumul Cooperării Franco–Române, eveniment desfăşurat în această săptămână la Lyon, în Franţa. Am vorbit în premieră la forum despre smart village, un concept pe care Ciugudul doreşte să îl promoveze ca model real de dezvoltare a comunităţilor rurale din România.

„Smart village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosindu-şi inteligent resursele locale alături de soluţii inovatoare prin care îşi reduce costurile. Dezvoltarea trebuie să fie inteligentă şi neagresivă, cu respect pentru tradiţiile şi identitatea rurală. Iluminat inteligent, energie obţinută din surse regenerabile, automate electronice de plată a taxelor şi impozitelor locale, folosirea în activitatea primăriei a unui autoturism electric, colectarea selectivă a gunoiului, “primăria fără hârtii” sunt doar câteva dintre ideile „smart” aplicate la Ciugud.

Imagine indisponibilă

Cea mai importantă resursă a unei comunităţi inteligente sunt însă oamenii. Tocmai de aceea vă lansez, dragi prieteni, rugămintea, dar şi provocarea de a-mi transmite ideile voastre. Cum vedeţi un „smart village” şi ce măsuri ar trebui să implementeze Ciugudul pentru a deveni un smart village?”, a pecizat într-o postare pe Facebook, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. 

Citiţi şi:

 

FOTO Drumul spre satul din Alba cu 14 locuitori, modernizat cu 8 milioane de lei. Natura idilică de la Ocnişoara

 

Cum vedeau spionii CIA sistemul de transport din România anului 1954. Document desecretizat după 60 de ani

 

Revenire spectaculoasă în business. Angajaţii fabricii de condimente din Alba Iulia distrusă în incendiul devastator au reluat cea mai mare parte a activităţii

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite