Un director din Consiliul Judeţean Sibiu, reţinut de DNA Alba Iulia. Alţi patru angajaţi, cercetaţi sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta este derulată de Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia
Ancheta este derulată de Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia

Ancheta procurorilor DNA Alba la Consiliul Judeţean Sibiu s-a concratizat prin reţinerea unei persoane şi instituirea măsurii controlului judiciar pentru alte patru. Persoana reţinută este directorul Serviciului Administrativ, Ana Kraus.

Au fost puşi sub control judiciar Nicolae Crăcea, şef Serviciu Relaţii Publice, CIC şi Informatică, Ioan Stoica, director executiv Direcţia Economică, Valentin Vasilescu, director executiv Direcţia Informatică, Relaţii Publice, Resurse Umane, toţi din CJ Sibiu, şi Emil Buciuman, administratorul unei firme. Ana Kraus va fi prezentată miercuri, 3 august, judecătorilor de la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă.

Directorul de serviciu este acuzat de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar cei trei funcţionari sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu. Omul de afaceri este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în perioada 2014 – 2016, inculpata Kraus Ana, a încălcat reglementările legale privind achiziţiile publice cu ocazia achiziţiei unor produse de la o societate comercială. Astfel, Consiliul Judeţean Sibiu a achiziţionat de la societatea favorizată produse în valoare de 155.060,29 lei, în condiţiile în care produsele fuseseră achiziţionate de societate de la un centru comercial, la o valoare de aproximativ 45.531,34 lei (valoarea cu TVA). Diferenţa dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Judeţean Sibiu şi valoarea de achiziţie a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societăţii calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

De asemenea, în perioada 2011-2015, aceeaşi inculpată a atribuit cinci contracte de achiziţie a unor servicii de reparaţii şi întreţinere auto, proceduri derulate, pe de o parte cu menţionarea de date nereale în documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de altă parte prin menţionarea de date nereale privind tranzacţiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscând că erau întocmite în fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu în valoare de valoare totală de 170.285,27 lei în dauna Consiliului Judeţean Sibiu.

În anul 2013, Kraus Ana a încheiat un contract şi un act adiţional la acesta având ca obiect achiziţionarea a unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate, pe de o parte cu menţionarea de date nereale atât în documentele justificative de atribuire a contractelor, cât şi cu privire la tranzacţiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate că nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor menţionate în facturi). Astfel, a fost creat un prejudiciu în valoare totală de 213.264,5 lei.

DNA mai susţine că în perioada 2012-2014, în calitate de şef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Judeţean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziţie publică, cu o societate, în condiţiile în care administrator şi asociat al acelei societăţi comerciale era o persoană din familia sa. În calitate de şef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, în perioada 2012-2015, inculpata a întocmit în fals 15 referate de necesitate în baza cărora au fost emise în fals de către furnizor şi ulterior decontate de către Consiliul Judeţean Sibiu 15 facturi în valoare totală de 44.601,61 lei.

În anul 2014, inculpaţii Vasilescu Valentin, director al Direcţiei Informatică, Resurse Umane şi Relaţii Publice şi Crăcea Nicolae Marius, şef al Serviciului Relaţii Publice, CIC şi Informatică din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, cu încălcarea prevederilor legale au încheiat un contract de furnizarea unei „Aplicaţii software necesară implementării proiectului Păltiniş 2030 - Prezentare virtuală a zonei de dezvoltare şi investiţii”, printr-o procedură formală, favorizând societatea contractantă. În perioada 2012 – 2015, inculpatul Stoica Ioan, în calitate de director executiv economic şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia aplicării vizei de control financiar preventiv în cazul decontării a 54 facturi, în favoarea a două societăţi comerciale, în valoare totală de 381.866,77 lei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat luni că procurorii au efectuat percheziţii în 11 locaţii situate în municipiul Sibiu, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, comise în perioadă 2011-2015.  ”Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauza penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioadă 2011-2015. În cursul zilei de 1 august, că urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţă competenţă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice”, se arată în comunicatul DNA. 

Citiţi şi:

 

Arest la domiciliu pentru bărbatul din Apuseni care şi-a înconjurat un teren cu gard electric provocând decesul unei femei

 

Deţinutul care a vrut să omoare o judecătoare din Aiud cu un ciob de sticlă a fost trimis în judecată

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite