Trei aleşi locali din Alba incluşi de ANI pe lista celor care nu mai pot ocupa o funcţie publică după alegeri. Primarul de oraş care a câştigat un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, susţine că nu are nicio problemă cu incompatibilitatea
Primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, susţine că nu are nicio problemă cu incompatibilitatea

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat luni că a transmis judecătoriilor şi tribunalelor din ţară lista tuturor candidaţilor la alegerilor locale din 27 septembrie care au găsiţi definitiv, prin decizii ale instanţelor, în incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce înseamnă că, dacă au fost realeşi în funcţii, mandatele lor nu pot fi validate.

Potrivit unor surse din cadrul ANI, este vorba despre 103 candidaţi la funcţiile de primar, viceprimar sau consilier din întreaga ţară. Din Alba apar pe listă primarul oraşului Teiuş, Dănuţ Hălălai, fostul primar din comuna Meteş, Traian Ursaleş şi primarul în exerciţiu al comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan, ultimii doi fiind aleşi consilieri locali.

ANI atrage atenţia că, potrivit legii în vigoare, persoanele care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa o funcţie electivă vreme de trei ani. Agenţia Naţională de Integritate a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali, date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010.

”Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, se precizează în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit dispoziţiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, sau de către tribunalul în a cărui circumscripţie se află unitatea administrativ-teritorială respectivă.

În documentul remis de ANI se susţine că primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, are interdicţie de a mai ocupa o funcţie publică timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020. Includerea primarului Hălălai pe această listă este surprinzătoare, în condiţiile în care acesta a fost achitat definitiv în 2018 pentru acuzaţia de conflict de interese, iar în ceea ce priveşte incompatibilitatea instanţa nu s-a pronunţat datorită faptului că s-a constatat lipsa unui act administrativ emis de ANI în acest scop. Motivul pentru care ANI a considerat că Mirel Hălălai este în incompatibilitate timp de 3 ani de la finalizarea mandatului este faptul că nu a contestat hotărârea Curţii de Apel din septembrie 2018. Ori, potrivit motivării instanţei, chiar ANI a solicitat anularea acţiunii pe motiv că documentul emis a reprezentat doar o sesizare a Parchetului şi nu un act administrativ care să poată fi cenzurat prin instanţa de contecios administrativ. 

”(…) întrucât comunicarea dispusă prin Raportul de evaluare nu produce prin ea însăşi efecte juridice, acţiunea în contencios formulată împotriva acestui punct este, de asemenea,  inadmisibilă din perspectiva prevederilor art. 1 şi 2 alin. 2 litera c a Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrative”, se precizează în hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia. Mandatul de primar pentru oraşul Teiuş va fi validat de Judecătoria Aiud.

„La momentul de faţă nu ma aflu în stare de incompatibilitate, am făcut verificările de rigoare înainte de a-mi depune candidatura, deci nu există aşa ceva în ceea ce mă priveşte pe mine. Ceea ce vă pot spune că nu ma aflu în conflict de interese sau incompatibilitate”, a declarat primarul oraşului Teiuş, Mirel Vasile Hălălai, citat de ziarulunirea.ro.

În cazul lui Traian Ursaleş, perioada de incompatibilitate expiră în 25 aprilie 2022, iar pentru Dănuţ Bîrzan, în 24 octombrie 2021.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Alba Iulia Value Center, un mall de peste 23 de milioane de euro, gata în 2022. Cum arată proiectul iniţial 

Decizie dură în PNL după eşecul de la Alba Iulia: biroul permanent local a fost dizolvat. Cine este noul preşedinte interimar

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite