Topoare vechi de 3.000 ani, descoperite în Alba. Au fost găsite cu detectorul de metale într-o pădure de lângă Ocna Mureș

0
Publicat:

Topoare vechi de circa 3.000 ani au fost descoperite într-o pădure de lângă orașul Ocna Mureș, Alba, în urmă cu câteva zile, de către doi bărbați care dețin legal detectoare de metale.

Zona unde au fost găsite topoarele FOTO Csaba Kolozsvari
Zona unde au fost găsite topoarele FOTO Csaba Kolozsvari

„Trei dintre artefacte au fost descoperite cu ajutorul detectorului de metale de către un coleg, descoperire la care am luat și eu parte fiind prezent alături de acesta în pădurea respectivă”, a transmis Kolosvari Csaba, din Ocna Mureș, Alba, un posesor de detector de metale, căruia i se datorează și alte descoperiri.

Obiectele au fost lăsate în pământ, au fost anunțate autoritățile și în scurt timp doi arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia s-au deplasat la locul descoperirii pentru le ridica.

Unul dintre topoarele scoase din pământ FOTO Csaba Kolozsvari
Unul dintre topoarele scoase din pământ FOTO Csaba Kolozsvari

„Cu această ocazie a mai fost descoperit încă un topor din aceeași perioadă în imediata apropiere. Aceste obiecte sunt deseori descoperite ca urmare a depunerii lor în mod ritualic de către cei care au trăit mai bine de 3.000 de ani în zonă. Încă odată este o dovadă că zona orașului nostru este foarte bogată din punct de vedere istoric, principalul liant între civilizațiile care s-au perindat în zonă fiind sarea”, a adăugat detectoristul.

Acesta a mai descoperit un tezaur format din 109 monede romane de argint din perioada romană pe un teren agricol din zona comunei Noșlac. Și în acest caz a anunțat autoritățile, astfel încât arheologii au avut posibilitatea să extindă cercetările și să studieze contextul istoric al descoperirii.

Procesul de cercetare arheologică FOTO Csaba Kolozsvari
Procesul de cercetare arheologică FOTO Csaba Kolozsvari

În luna august, un detectorist din Mureș a descoperit „Tezaurul de la Jidvei”,  într-o pădure din apropierea comunei. Este format din 116 de obiecte depuse într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima” din nordul actualei Grecii, din argint (159-150 ante îHr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III - II îHr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite