Taxă de vizitare pentru monumentul Principia din Cetatea Alba Iulia, restaurat cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia propune prima taxă de vizitare a unor obiective turistice din Cetate. Consilierii locali vor aproba în şedinţa de miercuri, 22 aprilie, instituirea unor tarife pentru accesul în situl Principia din Piaţa Cetăţii – muzeul şi curtea cu obiecte arheologice.

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat în şedinţa extraordinară de miercuri, 22 aprilie, stbilirea unei taxe de vizitare a monumentelor istorice, proprietate a municipiului. Suma pe care o vor avea de plătit vizitatorii este de 10 lei pentru adulţi, respectiv 5 lei pentru copii şi tineri sub 18 ani. Chiar dacă titulatura de „monumente istorice” este una generală, taxa se referă la vizitarea sitului Principia din Piaţa Cetăţii – muzeul şi curtea cu obiecte arheologice – spaţiu care încă nu a fost deschis oficial. Cel mai probabil, va fi disponibil vizitatorilor în jurul datei de 1 mai.

În proiectul de hotărâre se menţionează că „în curând vor fi deschise atât locuitorilor oraşului, cât şi turiştilor anumite zone din Fortificaţia Vauban (Principia şi altele)” şi având în vedere că „pentru restaurarea, amenajarea şi introducerea în circuitul turistic al acestora s-au cheltuit sume importante de bani, precum şi faptul că aceste monumente vor necesita pe toată durata de existenţă lucrări constante de întreţinere, conservare şi restaurare,”, este necesară stabilirea acestei taxe de vizitare.

La sfârşitul anului trecut, Primăria Alba Iulia a prezentat situaţia în urma recepţiei lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în timpul proiectului ”Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia Fortificaţia de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban – zona interioară”. Este vorba despre construcţia Sitului Roman Principia, a Drumului Roman Via Principalis şi a grupului sanitar lângă clădirea Ierihon. Potrivit administraţiei locale, faţă de valoare estimată în contract de 16.507.213,58 lei (fără TVA), după executarea tuturor lucrărilor s-a notat o economie de 26.614,77 lei. Astfel, suma de execuţie este de 16.480.598,81 lei (fără TVA).

Cele trei amplasamente puse în valoare sunt: Sit Roman – Principia, aparţinând castrului Legiunii a XIII-a Gemina, zona de Nord a squarului central a Cetăţii, la Sud de tronsonul strada N. Iorga; Drum Roman N-S – VIA PRINCIPALIS, zona de intersecţie a străzii Mihai Viteazul cu strada Mitr. Al. Sterca Şuluţiu şi zona grupului sanitar, între clădirea Ierihon şi Statuia lui Mihai Viteazul, unde a fost pus în valoare un zid medieval.

FOTO Atracţii turistice noi în Cetatea Alba Iulia: Muzeul Principia şi drumul roman ”Via Principalis”

FOTO Toaleta-muzeu de aproape 400.000 de euro din Cetatea Alba Iulia, cea mai scumpă din România. A fost amenajată din fonduri europene

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite