Sute de câini vagabonzi ameninţă liniştea locuitorilor din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia organizează licitaţie pentru concesionarea serviciului şi pentru amenajarea unui centru modern de primire. În prezent se desfăşoară procedura de consultare publică. Urmează aprobarea în Consiliul local şi încheierea contractului cu câştigătorul licitaţiei.

Primăria Alba Iulia scoate la licitaţie serviciul de gestionare a câinilor fără adăpost. Până în 27 iulie 2011 se derulează procedura de consultare publică privind studiul de oportunitate şi regulamentul de funcţionare a serviciului. Ulterior, acestea vor fi aprobate în Consiliului local pentru ca în final să se organizeze licitaţia publică.

Serviciul este administrat în prezent de firma privată Salprest SA Alba Iulia, care adună câinii vagabonzi de pe străzi în colaborare cu poliţia locală. „Primăria are o armă cu tranchilizante care este în custodia poliţiei locale. Atunci când există solicitări se eliberează numărul de tranchilizante necesar desfăşurării acţiunilor de prinde a câinilor fără stăpân. Câinii sunt transportaţi apoi în adăpostul deţinut de firma Salprest“, a spus viceprimarul oraşului, Paul Voicu.

Animalele bolnave sunt eutanasiate

În prezent pe străzile din Alba Iulia se află peste 300 de câini vagabonzi. Este o estimare pentru că nimeni nu a făcut un recensământ din acest punct de vedere. În cursul anului 2010, peste 200 de astfel de animale, majoritatea bolnave, au fost eutanasiate. Activitatea a continuat şi în 2011, când au fost eutanasiaţi în primele şase luni peste 100 de câini. Media cheltuielilor cu un câine este de 160 lei şi include hrana, tratamentul şi restul serviciilor.

Cei mai mulţi câini vagabonzi sunt în cartierele Ampoi, Cetate, în zona industrială şi în celelalte zone mărginaşe ale oraşului. „Nu merg niciodată seara cu gunoiul la container. Într-o zi s-au luat după mine vreo şase câini ce erau la tomberoane. Am avut noroc cu un vecin care mi-a sărit în ajutor. Probabil că aş fi ajuns muşcată la spital“, a spus Oana Tomuţa, de 31 de ani, din zona industrială a oraşului. Vasile Rusu e de părere că eutanasierea nu e întotdeauna cea mai bună soluţie. „Sunt foarte mulţi câini vagabonzi. E plin bulevardul şi parcul de ei. Nu cred că omorârea lor e cea mai bună soluţie. Sunt şi ei nişte suflete“, a afirmt bărbatul în vârstă de 33 de ani.

Centru de gestionare modern


„Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân funcţionează parţial. Pentru a putea începe activitatea este necesară amenajarea centrului de cazare şi angajarea pesonalului minim impus de legislaţia in vigoare. Prin realizarea unui proces de licitaţie deschisă vom beneficia de un centru de gestionare a câinilor fără stăpân modern şi dimensionat la situaţia actuală“, se afirmă în studiul suspus dezbaterii publice.

Reprezentanţii primăriei au vizitat un astfel de centru la Sibiu şi vor să adapteze la Alba Iulia modelul de acolo. În viitorul centru, care va fi amenajat în 2012, vor putea fi cazaţi, temporar, contra cost şi animale cu stăpân. De asemenea, reprezentanţii administraţiei locale speră şi la atragerea de fonduri de la organizaţii şi fundaţii, care să permită păstrarea câinilor vagabonzi peste termenul limită impus de legislaţie. Noul contract va avea o valabilitate de cinci ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite