Statuie a fostului Suveran Pontif Paul al II-lea, inaugurată la Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
papa statuie blaj

Municipiul Blaj are o statuie a Fostului Papă, Sfântului Ioan Paul al II-lea, pentru a marca cei 20 de ani de la vizita istorică a Suveranului Pontif în România.

La slujba de binecuvântare care av avea loc joi, 9 mai, va participa  Excelenţa Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova şi întreg episcopatul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiunea de primăvară a sinodului în intervalul 7-9 mai 2019, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan. Statuia Sfântului Ioan Paul al II-lea este amplasată pe strada Petru Pavel Aron, în faţa Castelului Mitropolitan.

„Gândul meu nu poate să nu zboare spre Blaj. Sărut în chip spiritual acel pământ de martiriu şi îmi însuşesc mişcătoarele cuvinte ale marelui poet Mihai Eminescu, care se referă la el: „Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat să-l pot vedea” (Papa Ioan Paul al II-lea, 8 mai 1999, Bucureşti)

Statuia, care împreună cu soclul are aproape 4 metri, a fost realizată de sculptorul polonez Czesław Dźwigaj (69 ani), cunoscut pentru cele aproximativ 50 de statui ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe care sculptorul polonez le are în întreaga lume, în ţări de pe mai multe continente. Printre locaţiile în care aceasta poate fi văzută, exact în forma prezentă şi la Blaj, se află locuri importante pentru Biserica Catolică, cum ar fi Fatima şi Roma.

De altfel, soclul statuii a fost făcut după indicaţiile clare ale sculptorului Czesław Dźwigaj, iar despre ideea amplasării acestei statui la Blaj s-a vorbit în mai 2017, când artistul polonez a primit, la Alba Iulia, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii 1 Decembrie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite