Starea pârtiilor din Alba. Zăpadă suficientă pentru schi la Arieşeni şi în masivul Şureanu

0
0

Ninsorile din ultima perioadă au făcut ca stratul de zăpadă să fie suficient în acest weekend pentru distracţie pe pârtie în condiţii excelente la Domeniul Chiabil Şureanu. Perisajele superbe şi lipsa aglomeraţiei sunt doar două dintre argumentele pentru care merită să mergeţi la munte. Şi la Arieşeni sunt deschise toate pârtiile şi turiştii sunt aşteptaţi să se bucure de sporturile de iarnă.

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 

Lungime: 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: nu

Nocturnă: nu

Semnal mobil: Cosmote

Evaluare generală: la Şureanu, sezonul de schi continuă în condiţii excelente. A nins suficient de mult, iar zăpada aşternută este mai mult decât potrivită pentru schiul pe pârtie şi în afara ei. Drumul de acces este, de asemenea, într-o stare deosebit de bună şi, practic, nu există puncte minus care să contrarecomande pârtiile de la Şureanu. Altitudinea mare la care se află pârtiile, lungimea lor, lipsa aglomeraţiei, peisajele superbe şi calitatea zăpezii fac, din Şureanu, o destinaţie de schi esenţială în România în momentul de faţă. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor şi a drumului, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102). Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil oricărui tip de autovehicul. Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit şi se află într-o stare foarte bună. Doar în cazuri excepţionale (blocaje în pantă) sunt necesare lanţurile pentru roţi.

Pârtii şi strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcţionale 7 . Celelalte 2 pârtii (S_1, S_2) sunt închise. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 40 cm grosime iar calitatea zăpezii este optimă. Zona de off-piste este perfect accesibilă iar stratul de zăpadă powder măsoară (în funcţie de altitudine şi de curenţii de aer) aproximativ 50 cm. Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu nu va mai ninge în weekend iar temperaturile vor fi negative (între -12 şi -5 grade Celsius), ceea ce va face ca stratul de zăpadă să se menţină în condiţii foarte bune. Cerul va fi parţial noros iar vremea va fi potrivită pentru schi. Nu sunt aşteptate ninsori nici săptămâna viitoare. Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Este posibil ca la altitudini mari vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de norii care coboară pe munte. mInstalaţii de cablu: teleschiul „Curmătura” şi telescaunul „Auşel” vor funcţiona în regim normal, între orele 10.00 – 17.00. Teleschiul „Şureanu” este oprit.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:

- fiţi deosebit de prudenţi în zona de off-piste, unde se află bolovani, cioturi de brad şi dâmburi imprevizibile.

- evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.

- ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în judeţul Alba, Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)

Lungime: 3 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: da

Nocturnă: da

Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: sezonul de schi a cunoscut o bună revenire la Arieşeni, datorită ninsorilor din ultimul timp. Stratul de zăpadă este sufficient, iar turiştii sunt aşteptaţi pe toate cele trei pârtii de schi. Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min. Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 30 cm, fiind perfect practicabil pentru schi şi snowboard. Toate cele trei pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieşeni, judeţul Alba şi Piatra Grăitoare din judeţul Bihor) sunt deschise. Zona de off-piste este mai greu accesibilă datorită stratului nu foarte mare de zăpadă powder.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni va fi vreme frumoasă în weekend, cu temperaturi între -10 şi -2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condiţiile meteo. Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri de la Vârtop 1 şi 2 sunt funcţionale; de asemenea, telescaunul care deserveşte Piatra Grăitoare este deschis.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfatul Serviciului Turism:

- evitaţi vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

- ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Informaţii furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri