Stagiu de învăţare în Spania pentru angajaţi AJOFM din regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul este derulat de AJOFM Alba
Proiectul este derulat de AJOFM Alba

Stagiul de învăţare în Spania este  organizat printr-un proiect al Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Alba. Acţiunile transnaţionale ale demersului au ca scop îmbunătăţirea competenţelor sociale şi profesionale ale salariaţilor structurilor Serviciului Public de Ocupare din România, care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial şi stimularea mobilităţii forţei de muncă.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă(AJOFM) Alba, structură a Serviciului Public de Ocupare (SPO) din România,  derulează proiectul „3C – Calitatea Crează Competenţe  - Calitatea în formare Crează Competenţe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest“. Demersul are la bază un parteneriat cu patru organizaţii publice şi private naţionale(AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare,  S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) şi trei transnaţionale, din Spania(Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

Prin proiectul AJOFM Alba sunt elaborarate şi pilotate instrumente moderne de management: manuale, ghiduri, proceduri,  sisteme de evaluare pentru structurile SPO România. O componentă importantă a demersului o reprezintă acţiunile transnaţionale ce au ca scop îmbunătăţirea competenţelor sociale şi profesionale ale salariaţilor Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial şi stimularea mobilităţii forţei de muncă.

Instrument modern de identificare modele de dezvoltare profesională

Demersul AJOFM Alba presupune organizarea a 5 internship-uri în Spania. Primul stagiu de învăţare, organizat de partenerii transnaţionali ai proiectului,   va avea loc în perioada 24-30 noiembrie 2013 şi reuneşte 20 de specialişti din 11 Agenţii Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din cele trei regiuni în care se derulează proiectul. Internship-ul contribuie la atingerea indicatorului proiectului referitor la „numărul personalului instruit“. 

Agenda de lucru a vizitei include sesiuni de lucru la instituţii publice, ONG-uri, sindicate. Angajaţii AJOFM vor afla la faţa locului cum este organizat sitemul public de ocupare a forţei de muncă spaniol, cum se identifică necesităţile de formare profesională, care sunt sistemele de evaluare a competenţelor, care sunt politicile de ocupare a forţei de muncă. De asemenea, vor descoperi care sunt sistemele de orientare şi consiliere pentru şomeri, dar şi cum se face intermedierea muncii. În cadrul vizitei la un „Centru de Firme“ vor fi informaţi cum sunt sprijiniţi intreprinzătorii, dar şi care sunt programele de formare a acestora.

Participanţii vor avea la îndemână o „Fişă cadru de identificare de modele de acţiune pentru îmbunătăţirea competenţelor“, pusă la dispoziţie de experţii proiectului. Cu ajutorul acestui instrument vor afla modalităţile prin care angajaţii structurilor Serviciului Public de Ocupare  din Spania se dezvoltă profesional. Materialele de învăţare rezultate în urma prelucrării informaţiilor din Fişă vor fi promovate pe platforma „Comunitatea de bună practică“ a proiectului, astfel că vor putea fi folosite şi de angajaţi ai  AJOFM care nu participă la programul de internship. De asemenea, modelele identificate pe parcursul stagiului de învăţare  vor putea fi replicate şi în Agenţii Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din afara zonei în care se derulează proiectul.

Pas spre modernizarea Serviciului Public de Ocupare
Demersul AJOFM Alba vizează  asigurarea unui cadru organizat de dezvoltare a competenţelor profesionale ale salariaţilor din structurile  Seriviciului Public de Ocupare,  în relaţie directă cu serviciile furnizate şi angajamentele de reformă asumate de Guvernul Romaniei. Proiectul se va finaliza în iulie 2014, este co-finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO(AJOFM)“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite