Situaţie critică în Apuseni. Apele Arieşului ameninţă mai multe localităţi |  FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Arieş la intrare în zona oraşului Câmpeni. Foto Facebook
Râul Arieş la intrare în zona oraşului Câmpeni. Foto Facebook

Situaţia din Apuseni devine critică din punct de vedere a pericolului de inundaţii. Mai multe localităţi sunt ameninţate de apele râului Arieş. Un sat cu 60 de locuitori este izolat.

UPDATE: ISU Alba transmite faptul că, în urma fenomenelor meteo, nu au fost persoane sau gospodării afectate iar râurile şi văile nu au ieşit din matcă decât cu mici excepţii şi fără a se înregistra pagube. Cotele acestora sunt în scădere conform ultimelor informaţii transmise de SGA Alba.

Pentru combaterea fenomenelor a fost dislocat în zonele potenţial a fi afectate personal din cadrul autoritatilor locale (ISU, SGA, IPJ, IJJ, SDN, DPL, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor vizate) care au monitorizat permanent situatia din teren si au luat masuri operative preventive pentru reducerea eventualelor efecte.

- s-a intervenit cu buldoexcavatoare aparţinand SVSU pe Valea Sohodol şi Râul Arieş pentru decolmatare şi largirea albiilor;

- s-a emis mesaj Ro-Alert populaţiei din comunele Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieseni vizate de avertizarea hidro Cod Roşu;

- DC 90 Sohodol-Poiana Sohodol este practicabil momentan doar pietonal, după ce pe parcursul nopţii a fost rupt de apă într-o porţiune. Accesul în sat cu autoturismele se poate face dinspre comuna Roşia Montană;

- Pe Drumul Vicinal Abrud - Soharu se intervine pt amenajarea temporară a unei căi de acces către satul Soharu cu 1 Buldoexcavator.

Textul iniţial: Oamenii din comuna Sohodol, lovită crunt de inundaţiile din vară, sunt din nou în alertă. Valea Sohodolului a crescut ameninţător. Mai multe utilaje ale autorităţilor au intervenit încă de azi noapte pentru decolmatarea albiei râului. 

„Rog cetăţenii comunei Sohodol să fie calmi, echipa SVSU Sohodol este la datorie pentru prevenirea oricărui dezastru”, a transmis sâmbătă noaptea primarul comunei Sohodol, Sorin Corcheş.

Apele au rupt drumul comunal spre Poiana Sohodolui. Oamenii din zonă sunt speriaţi pentru că în urmă cu 6 luni au trăit clipe de coşmar după ce o viitură le-a lovit gospodăriile şi le-a provocat pagube însemnate. 60 de locuitori sunt izolaţi din punct de vedere a accesului auto.

În ultimele 48 de ore, pe versanţii vestici ai Munţilor Apuseni s-au acumulat cantităţi semnificative de precipitaţii – predominant ploi, de peste 175 l/mp, iar în următoarele ore se vor mai acumula 10 – 15 l/mp, potrivit Severe Weather Alert – România.

apuseni inundatii

Potrivit hidrologilor, debitele au fost în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor căzute în ultime perioadă şi datorită cedării apei din stratul de zăpadă. Situaţia hidrologică pe râurile din judeţul Alba, în perioada 25 decembrie ora 07:00 – 26 decembrie ora 07:00 

apuseni inundatii

Potrivit INHGA, debitele se situează peste COTELE DE ATENŢIE pe râurile – la staţiile:

Arieş – Albac (180+14)

Arieş – Scărişoara (120+48)

Arieş – Câmpeni (300+37)

  

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, ca urmare a precipitaţiilor lichide mai însemnate cantitativ prevăzute şi cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri din bazinul Arieşului, şi pe unii afluenţi mici ai Mureşului inferior.

Vă mai recomandăm:

 

Cum se folosea Securitatea de românii care vizitau ţări străine: „La întoarcere au furnizat informaţii de valoare care au fost raportate“

 

Oraşul din România supravegheat draconic de securitatea comunistă. Cum a explodat furia la Revoluţie | FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite