Şeful Antitero din SRI, despre bărbatul din Alba acuzat de terorism: „Pregătise substanţe explozive care se obţineau foarte greu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. Foto captură video Youtube
Şeful Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. Foto captură video Youtube

Şeful Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI, Dorin Rădulescu (44 de ani), a vorbit în cadrul unui podcast realizat de purtătorul de cuvânt al instituţiei despre intervenţia din urmă cu doi ani şi jumătate, când a fost neutralizat un potenţial terorist în comuna Jidvei, din judeţul Alba.

Întrebat dacă SRI a dejucat vreun potenţial atentat terorist, despre care nu se ştie public, Dorin Rădulescu a răspuns afirmativ.

„Îţi pot spune cu certitudine că au existat câteva cazuri concrete şi în România, dar şi la nivel european, care sunt cunoscute de beneficiarii noştri, în care graniţa era foarte subţiere. Adică, probabil că dacă am mai fi stat sau cum se spune, ne-a trecut glonţul pe la ureche. (..) Câteodată, este vital să fii la momentul potrivit, într-o anumită zonă. Au existat”, a afirmat generalul.

Acesta a dat şi un exemplu din judeţul Alba, cel al bărbatului reţinut în aprilie 2019, pentru terorism, în urma unor percheziţii la Jidvei.

„Omul ăla pregătise nişte substanţe explozive care, în condiţii de laborator se obţineau foarte greu. Sunt oameni care au o anumită pregătire, din păcate, sunt oameni care au anumite afecţiuni psihice, (…) de multe ori, aceste procese de radicalizare vin aşa, ca un capac, pe alte probleme, de natură socială, pe fondul consumului de substanţe, pe probleme psihice, şi multe altele. (..) şi la un moment dat există un declic.
 

Eu nu îmi permit ca acel terorist în şlapi, dacă a comis nişte infracţiuni (..) eu sunt obligat să dau acea sesizare DIICOT-ului, că mă obligă legea. Ce să aştept, să meargă cu cuţitul la şcoală, să bage cuţitul într-un copil? Să aibă o ieşire şi apoi să te întrebe toată lumea, cu atât mai mult cu cât tu îl aveai în monitorizare pe un individ, să aştepţi să ce? Misiunea noastră de bază este prevenţia”, a afirmat generalul, arătând că „important este că nu a lăsat să se materializeze ceva”, a spus şeful Brigăzii Antiteroriste.

Cum a fost găsit teroristul de la Jidvei

Bărbatul (Anghelidi Ovidiu Nicolae) arestat preventiv în aprilie 2019, pentru ameninţare teroristă şi deţinere de substanţe ce puteau fi folosite la confecţionarea unei bombe, s-a filmat mascat exact ca şi teroriştii statului islamic. Acesta a transmis, anterior, o ameninţare teroristă la la Şcoala Americană şi Hotelul Sheraton din Bucureşti.

terorist alba

Modul în care s-a filmat bărbatul acuzat de terorism. Foto: captură video

„Suntem o organizaţie puternică. Pedeapsa noastră va ajunge pe ticăloşi oriunde ar fi ei. Suntem inteligenţi. Vom exploda bombe la locul celor nedrepţi, dar vom anunţa populaţia înainte. Veniţi alături de noi. Luaţi aminte la mesajele noastre şi nu credeţi ce vă spun autorităţile. Avem arme şi grenade de diverse feluri. Vom învinge”, astfel sunau „ameninţările” lui Anghelidi Ovidiu Nicolae, care, în finalul materialului video s-a filmat cu o armă, care pare a fi de jucărie sau confecţionată artizanal.

„În urma efectuării percheziţiei domiciliare din data 10.04.2019, la locuinţa inculpatului A. O.-N, situată pe raza comunei Jidvei, judeţul Alba, au fost identificate materiale specifice, substanţe explozive şi inflamabile pe care acesta le procurase şi le deţinea în vederea producerii de mijloace distructive şi dispozitive explozive improvizate, în scopul prevăzut la art. 32 alin. 1 din Legea nr. 535/2004. S-a reţinut faptul că inculpatul a transmis mesajele de ameninţare în numele Organizaţiei «Vlad Ţepeş», iar la percheziţia domiciliară au fost identificate înscrisuri olografe privind solicitarea unei sume de 30.000 euro (echivalent bitcoin) în numele aceleiaşi organizaţii”, se precizează într-un comunicat de presă al DIICOT.

Anghelidi Ovidiu Nicolae a fost arestat preventiv de către un complet al Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior s-a constatat că are probleme psihice şi a fost internat într-un centru de specialitate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Traian Berbeceanu renunţă la procesul cu fostul şef al SRI Alba: ”Sunt scârbit cât de mult s-a tergiversat”

 

Un fost contabil de ocol silvic a delapidat peste 700.000 de lei şi i-a jucat la păcănele. Ce a hotărât instanţa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite