Scandalurile din învăţământ în Alba: un profesor condamnat penal şi proteste ale părinţilor împotriva schimbării unor directori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii copiilor de la grădiniţa 12 din Alba Iulia au protestat împotriva schimbării directorului
Părinţii copiilor de la grădiniţa 12 din Alba Iulia au protestat împotriva schimbării directorului

Un profesor de liceu condamnat penal şi câteva proteste organizate de părinţi împotriva schimbării unor directori de instituţii şcolare sunt scandalurile din ultimii ani, din sistemul de învăţământ preuniversitar din Alba.

Profesorul condamnat se numeşte Ioan Tontea şi profesează la liceul din Abrud. În 2012, a primit la Curtea de Apel Alba Iulia 1 an şi 6 luni de închisoare pentru o infracţiune de fraudare a examenului de bacalaureat. Faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut în anul 2008 când acesta a fost membru în comisia de examen la Abrud, el activând ca profesor la Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud. Procurorii DIICOT au susţinut că profesorul a intrat atunci în sistemul informatic şi a copiat subiectele de bac de la limba română. Infracţiunile de care a fost acuzat sunt de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

„În sarcina acestuia s-a reţinut că, în calitate de profesor în cadrul Comisiei de bacalaureat, de pe calculatorul de la centrul de examen a copiat subiectele la proba de Limba şi Literatura Română, ce urma a fi susţinută în zilele următoare şi le-a transferat unor candidaţi la examenul de bacalaureat, permiţându-le acestora să aibă acces la informaţii, care la acea dată, nu erau destinate publicităţii, în scopul de a le facilita promovarea examenului“, se arăta într-un comunicat de presă al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia de la acea vreme. 

Proteste ale părinţilor au avut loc în comuna Fărău, în septembrie 2012, şi la Alba Iulia, la începutul anului 2012. La Fărău, zeci de părinţi au ieşit în stradă pentru a se opune schimbării directoruluio şcolii generale. Peste 70 de persoane s-au adunat în faţa şcolii cerându-i noului director numit de Inspectoratul Şcolar Judeţean să demisioneze. ”Vă aducem la cunoştinţă că nu suntem de acord cu schimbarea doamnei directoare prof. Ioana Ofelia Bordean, deoarce de când dânsa este la conducerea şcolii copiii noştri au fost scoşi din anonimat, participând la diverse concursuri şi obţinând rezultate foarte bune, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. De asemenea, în anul şcolar 2011-2012, la şcoală s-au făcut o mulţime de reabilitări, creându-se condiţii deosebite pentru activitatea instructiv-educativă, cum ar fi laboratorul de informatică, sala de sport, sala de festivităţi, clasele renovate şi modernizate, instalaţii de apă curentă, amenajare curte şcoală, grădiniţă etc.”, se afirmă în memoriul înaintat Inspectoratului Şcolar de către părinţi. În final noul director a demisionat, dar nici fostul director nu a mai fost repus pe post, ÎŞJ alegând o cale de mijloc, respectiv numirea unui alt director.

Scandalul de la Alba Iulia s-a referit la decizia inspectorului şcolar general, Dorin Sandea, de a schimba de pe post directoarea Grădiniţei nr. 12, Veronica Suciu. Acesta şi-a bazat hotărârea pe o sesizare a unui părinte care a spus că trebuie să plătească bani la grădiniţă. În realitate, banii sunt plătiţi de părinţi unei asociaţii nonguvernamentale care asigura servicii suplimentare pentru grădiniţa respectivă, respectiv sistemul ”Step by Step”, lucru cu care apropae toţi părinţii erau de acord. Zeci de părinţi au ieşit în stradă şi au protestat la grădiniţă, la Inspectoratul Şcolar şi în faţa sediului Prefecturii Alba. Până la urmă, directoarea a fost schimbată de pe post, dar părinţii au continuat acţiunile de protest susţinând că decizia şefului IŞJ a fost una politică. În final au transmis un memoriu Guvernului prin care au solicitat schimbarea inspectorului general Dorin Sandea din funcţie pe motiv de ”abuz în serviciu”. Acesta va pleca din funcţie cel mai târziu în luna aprilie 2015, el urmând să se pensioneze

Universitatea ”1 Decembrie 1918”: cinci facultăţi şi aproape 5.000 de studenţi învaţă la Alba Iulia

Tinerii cu care Alba se mândreşte: cercetători şi oameni de afaceri de succes în cele mai puternice ţări din lume

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite