Universitatea ”1 Decembrie 1918”: cinci facultăţi şi aproape 5.000 de studenţi învaţă la Alba Iulia
0
Alba Iulia este centru universitar din anul 1991. Atunci a fost înfiinţată universitatea ”1 Decembrie 1918”, care numără în prezent aproape 5.000 de studenţi. Instituţia funcţionează cu cinci facultăţi, studii de masterat şi o şcoală doctorală.
Instituţia de învăţământ superior din Alba Iulia a cunoscut o dezvoltare continuă, ajungând la un moment dat chiar şi la 7.000 de studenţi. În ultimii ani, datorită scăderii continue a absolvenţilor de liceu care au reuşit să promoveze bacalaureatul numărul studenţilor a mai scăzut menţinându-se între 4.500 – 5000. Univesitatea ”1 Decembrie 1918” funcţionează cu următoarele facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă. Şcoala Doctorală organizează studii de doctorat în domeniile Istorie, Filologie, Contabilitate şi Teologie. Pe lângă studiile universitare de licenţă, universitatea din Alba Iulia oferă şi studii de masterat în majoritatea domeniilor de învăţământ.
Universitatea s-a dezvoltat de-a lungul anilor până la nivelul de astăzi când deţine calificativul „Grad de încredere ridicat”, primit în urma evaluării Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Universitatea mai deţine un număr de trei cămine care asigură cazarea majorităţii studenţilor care au venit pentru studii la Alba Iulia din alte zone ale judeţului sau ale ţării.
În anul 2014 – 2015, s-au înscris pentru un nou an universitar peste 1.452 de studenţi în anul I, inclusiv din Republica Moldova sau ţări din Europa şi Asia. Într-un top al universităţilor din România cu date din 2013, instituţia se află pe locul 34 din punct de vedere al studenţilor care au ales locuri la buget sau la taxă. De asemenea, UAB a fost aleasă pentru continuarea studiilor de către tineri din ţări precum India, Turcia şi alte state din Europa. Cele mai căutate specializări în acest an universitar au fost Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (învăţători, educatori), Drept, Electronică aplicată, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi Muzica religioasă. În total, UAB a scos la concurs 1.761 de locuri pentru studiile de licenţă şi 841 pentru master. Numărul total de locuri finanţate de la bugetul de stat scoase la concurs a fost de 600 pentru programele de licenţă şi 200 pentru cele de Masterat.
Iniţiative privind înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior la Alba Iulia au existat şi înainte de 1989, dar nu s-au putu concretiza. ”Acţiunea de înfiinţare a unei universităţi la Alba Iulia s-a reluat la începutul anului 1991 în timpul mandatului de prefect al lui Barb Partenie şi al viceprefectului Bele Ioan. În vederea întocmirii memoriului final de necesitate de către conducerea judeţului, am întocmit „o notă” extinsă explicând oportunitatea înfiinţării acesteia. Păstrez doar prima pagină a ciornei corectate a acestei note, restul s-a pierdut cu ocazia selectării arhivei pe care o aveam la muzeu în momentul pensionării. La redactarea memoriului general au participat, alături de viceprefectul Bele, subsemnatul (prof. Gheorghe Anghel – n.r.), pentru facultatea de istorie, domnul profesor Voiculescu, pentru o facultate economică şi părintele consilier Petru Pleşa, pentru înfiinţarea unei facultăţi de teologie şi asistenţă socială. S-a propus şi înfiinţarea unei facultăţi de drept, care nu s-a aprobat în faza iniţială. Pentru ca sa fie aprobată înfiinţarea universităţii, memoriul trebuia să conţină şi posibilităţile de dotare spaţiul unde să se desfăşoare activitatea. Muzeul a pus la dispoziţie, cu titlu provizoriu, partea de nord a clădirii cu Sala Unirii (7 camere) pentru sediul universităţii şi spaţiul pentru depozitarea mobilei şi a altor bunuri ce s-au achiziţionat. Pentru cursuri, în primul an, s-a pus la dispoziţie sala de şedinţe a muzeului şi s-a obţinut aprobarea pentru două săli la Casa Armatei. Pentru dezvoltarea imediată s-a cerut clădirea Inspectoratului Şcolar din Cetate, Palatul Apor, Centrul Militar şi în perspectivă localul “Liceului Industrial Nr.4” sau jumătate din clădirea Liceului "Horea Cloşca şi Crişan". În final, prin Hotărârea Guvernului României nr.474 din 1991, s-a aprobat înfiinţarea Universităţii „1 Decembrie 1918” la Alba Iulia cu următoarele facultăţi: Facultatea de Istorie şi Arheologie, Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială şi un Colegiu Economic”, astfel explică prof. Gheorghe Anghel demersurile privind organizarea şi înfiinţarea universităţii.