„Săptămâna prevenirii criminalităţii“ în Alba: Poliţiştii ne învaţă cum să scăpăm de infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii le vor reaminti comercianţilor cum să scape de hoţi
Poliţiştii le vor reaminti comercianţilor cum să scape de hoţi

Timp de o săptămână, poliţiştii le vor explica proprietarilor de locuinţe, autoturisme, dar şi de spaţii comerciale cum să se ferească de hoţi. Un semnal de alarmă va fi tras şi pentru prevenirea infracţiunilor în care sunt victime şcolarii.

Programul naţional „Săptămâna prevenirii criminalităţii“ a demarat luni, 26 septembrie. Timp de o săptămână, acţiunile în teren ale poliţiştilor se vor concentra în jurul principiilor de prevenire, atenuarea sentimentului de insecuritate, educarea şi dezvoltarea unei atitudini civice pozitive.

Concret, fie că suntem în supermarketuri, în pieţe, în autogări, gări sau pur şi simplu pe stradă, e bine să ştim cum să preîntâmpinăm neplăcutele urmări ale furturilor de bani, acte, telefoane mobile, bijuterii.

Consultaţi aici lista cu acţiunile preventive în care sunt implicaţi poliţiştii din Alba.

Sfaturi utile vor primi şi şoferii care au obiceiul să-şi lase maşina în parcare cu geamurile întredeschise sau genţi şi obiecte de valoare pe bancheta din spate. 

Considerate unele dintre cele mai profitabile infracţiuni, spargerile de locuinţe au devenit tot mai frecvente, iar hoţii tot mai experimentaţi. Deşi multe dintre aceste infracţiuni se produc în urma unei urmăriri atente a celor înstăriţi, multe dintre spargeri se produc şi din neglijenţă sau superficialitate. Mai précis unele persoane dau cu prea mare uşurinţă informaţii referitoare la lucrurile valoroase pe care le au în apartamente, care pot declanşa oricând punerea în practică a unei spargeri.

În atenţia poliţiştilor se află şi elevii care au obiceiul de a înlocui cursurile din sala de clasă cu statul prin baruri, asta în încercarea de a reduce atât absenteismul, cât şi eventualele infracţiuni în care să fie în ipostaza de victime.

„Acţiunile preventive din această săptămână sunt mai concentrate faţă de perioadele obijnuite, acum este o celebrare a prevenirii criminalităţii. Trebuie, în primul rând, să învăţăm noi să ne apărăm de infractori, apoi să ne apere instituţiile statului“, a precizat Claudia Airini, coordonatorul programului „Săptămâna prevenirii criminalităţii“ în Alba.

Conducerea IPJ a admis că se constată o uşoară creştere a infracţiunilor de furt în primele opt luni din 2011, mai ales de fier vechi, dar nu a prezentat o situaţie a indicatorilor care definesc criminalitatea în Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite