Românii din Kazakhstan şi-au trimis reprezentanţi la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolay Pluşchis a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Timişoara
Nikolay Pluşchis a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Timişoara

Comunităţile româneşti din cele mai depărtate colţuri ale mapamondului şi-au trimis reprezentanţi la Alba Iulia de Ziua Naţională a României. Nikolay Pluşchis este un român care s-a născut în Kazakhstan, o ţară care se află la peste 3.500 de kilometri de România. Liviu Petrilă, a plecat în urmă cu 20 de ani a plecat în Finlanda.

Românii din toată  lumea se adună în fiecare an la Alba Iulia pentru a lua parte la Congresul Spiritualităţii Româneşti. Comunităţi mai apropiate sau mai depărtate de ţară îşi trimit reprezentanţii care vorbesc despre viaţa pe care o duc departe de patrie şi despre dorurile pe care le au. Anul acesta pe lângă români din Bulgaria, Basarabia, Austria, Belgia şi alte ţări europene mai apropiate sunt prezenţi şi reprezentanţi de peste cean, din SUA, dar şi din Kazakhstan şi Finland. Ţări aflate la o depărtare mai mare de 3.000 de kilometri de România.


„Văd acum România ca pe o căpşună“


„În Finlanda trăiesc acum 700 de români şi aproximativ 50-60 de români din Basarabia. Eu sunt de loc din Bacău, dar am plecat din România în 1990. Am avut un contract de muncă în Norvegia dar întâmplarea a făcut să rămân în Finlanda“, a spus Liviu Petrilă, de 57 de ani. Bărbatul care reprezintă una dintre ţările cele mai apropiate de cercul polar lucrează ca profesor într-o şcoală şi spune că în Finlanda studiile sunt de mai mult timp recunoscute, iar din acest punct de vedere nu sunt probleme pentru românii care locuiesc acolo. „Am terminat Facultatea de Sport şi încă de acum aproape 20 de ani de când am ajuns în Finlanda am lucrat în şcoală“, a spus Liviu Petrilă. Băcăuanul este pentru a doua oară la Serbările Unirii şi a avut posibilitatea să facă şi câteva observaţii. „Finlandezi au un proverb care spune că ţara lor este ca o căpşună iar alte ţări mătrăgună. Eu acolo am învăţat să văd România ca pe o căpşună, aş vrea să aud doar lucruri bune despre ţara mea“, a spus Liviu Petrilă.

România şi Kazakhstan


Diferenţele şi apropieri între România şi o altă ţară foarte îndepărtată, Kazakhstan, au fost sesizate şi de Nikolay Pluşchis, de 24 de ani. „În Kazakhstan trăiesc aproape 20.000 de români. Majotitatea au ajuns în acestă ţară fără voia lor, sunt urmaşii românilor şi basarabenilor deportaţi după al doilea Război Mondial. Eu m-am născut acolo. Tatăl meu este român iar mama rusoică. În casă cu tata vorbesc româneşte“, a spus tânărul. Nikolay Pluşchis este pentru a treia oară alături de tată său. „Este altă mentalitate în România, am observat asta în anii de studenţie. Eu am terminat însă Facultatea de Ştiinţe Economice la Timişoară. Românii din Kazakhstan nu au atâta deschidere dar mie îmi e dor şi de cei de acolo şi de cei de aici, când sunt departe“, a mai spus tânărul care la acest momet trebuie să aleagă între cele două ţări.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite