Românca din Apuseni care moşteneşte averea fabuloasă a masonului italian Licio Gelli, decedat la 96 de ani
0O femeie din comuna Lupşa, judeţul Alba, este moştenitoarea unei părţi din imensa avere a unui om de afaceri italian decedat recent la vârsta de 96 de ani. Gabriela Vasile a devenit soţia lui Lucio Gelli în 2006, după ce anterior a fost îngrijitoare în locuinţa acestuia. Femeia are 48 de ani şi va împărţi averea cifrată la peste un miliard de euro cu cei trei copii ai magnatului din prima căsătorie.
Gabriela Vasile (48 de ani), care s-a născut în Lupşa, o comună din Munţii Apuseni, la 100 de kilometri de Alba Iulia, este a doua soţie a lui Licio Gelli, decedat pe 15 decembrie 2015, în vârstă de 96 de ani. Aceasta a fost angajată îngrijitoare în vila somptuoasă a italianului de lângă Florenţa în anul 2000. Ulterior, Licio Gelii a fost condamnat la închisoare pentru infracţiuni economice, dar vârsta înaintată a acestuia a făcut ca judecătorii să decidă efectuarea pedepsei în arest la domiciliu. În aceste condiţii, Gelii a cunoscut-o pe Gabriela Vasile, cea care avea să îi devină soţie în anul 2006.
Fost lider al Lojei Masonice Propaganda Due (P2), Gelli a fost implicat de-a lungul vieţii sale în mai multe scandaluri politice şi financiare din Italia, în ultimii 50 de ani, potrivit BBC. Gelli s-a născut în 1919 şi a început să activeze în mediul politic prima dată în mişcarea fascistă condusă de Benito Mussolini. În timpul Războiului civil din Spania (1936-1939), a mers în să lupte alături de trupele generalului Francisco Franco.
În anii 60 a devenit mason, iar în 1970 a fondat loja masonică secretă P2. Pe lista celor care au făcut parte din această lojă a figurat în acei ani şi Silvio Berlusconi. Gilio a fost implicat în scandaluri uriaşe. S-a vorbit despre un plan secret pe care l-a pus la cale pentru a da o lovitură de stat, iar ajutor ar fi urmat să primească de la mai multe ţări. Cele mai răsunătoare scandaluri sunt legate de falimentarea unei bănci care ar fi avut legături cu Vaticanul. Bancherul care conducea unitatea cunoscută ca şi “Banca Domnului” a fost găsit spânzurat sub un pod londonez, în 1982. În anii 80 a fost găsit vinovat pentru obstrucţionarea Justiţiei, legat de o explozie care a avut loc într-o gară din Bologna, în urma căreia 85 de oameni a murit.
Licio Gelli, Gabriela Vasile şi doi dintre copiii italianului. Foto: lettera43.it
În 1982, a fost arestat în Elveţia unde intrase sub o identitate falsă pentru a retrage o parte din fondurile sale. După un an de închisoare, a evadat. Următorii patru ani i-a petrecut în Chile. În 1987, a revenit în Elveţia unde s-a predat şi fost trimis în închisoare pentru două luni, însă Justiţia italiană a reuşit extrădarea şi l-a condamnat la opt ani pentru finanţarea de grupuri teroriste. Din 1992, Gelli a fost implicat în numeroase procese, dar în cele mai multe a fost achitat. Abia în 1998 a fost condamnat la 12 ani de închisoare, însă i-a executat sub arest la domiciliu la vila sa, dată fiind vârsta înaintată. În timpul arestului la domiciliu, a fugit în Franţa, unde a fost arestat din nou.
Mintea lui sclipitoare l-a ajutat să pună pe roate mai multe afaceri. Pentru una dintre ele, Licio Gelli ar fi luat legătura şi cu Nicolae Ceauşescu. Avea o fabrică de confecţii şi ar fi vrut să lucreze în România, pentru că era mai ieftin. Misterul relaţiei cu Ceauşescu a fost legat de latura masonică. S-au ridicat întrebări dacă Ceauşescu a fost iniţiat în masonerie de marele mason Gelli. Însă, în ultimii ani ai vieţii sale, italianul a spulberat misterul. Potrivit reteauadestiri.ro, într-un interviu, i-a spus istoricului Horia Nestorescu-Bălceşti că Ceauşescu, un comunist, nu avea cum să fie mason.
Licio Gelli în 1983 când avea mari probleme cu justiţia
Deşi mereu bănuit de infracţiuni grave, Gelli a fost nominalizat la premiul Nobel pentru literatură, pentru care a primit o recomandare şi din partea Universităţii din Oradea. Personajul Ligio Gelli a fost, de asemenea, o sursă de inspiraţie pentru regizori care a creat mai multe filme despre viaţa şi aventurile acestuia.
Citiţi şi:
Controversele tăbliţelor de la Tărtăria, artefacte care ar conţine cel mai vechi scris din lume