Românul care a negociat Alaska pentru Statele Unite. Viaţa de film a generalului George Pomuţ, devenit erou american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea eroului român şi harta viitorului stat american Alaska
Imaginea eroului român şi harta viitorului stat american Alaska

Un român a negociat Alaska pentru SUA, atunci când acest teritoriu de pe continentul nord-american a fost cumpărat de la Rusia. S-a întâmplat în 1867, an care a devenit unul de referinţă în istoria Statelor Unite ale Americii. Românul se numea George Pomuţ şi s-a născut în comunitatea românească din oraşul maghiar Gyula în anul 1818.

Pe parcursul vieţii, George Pomuţ a avut o traiectorie profesională remarcabilă, pornind de la studiile militare, care i-au asigurat o carieră strălucită în justiţie (procuror şi avocat), dar şi în armată şi diplomaţie. A fost ofiţer în armata Ungariei, general şi maior în armata americană, iar la sfârşitul carierei – consul în Rusia. George Pomuţ s-a născut la data de 31 mai 1818, într-o familie românească din oraşul Gyula. Tatăl său era fierar pe moşia grofului Wenckheim.

Părinţii, români înstăriţi de religie ortodoxă, i-au asigurat accesul la învăţătură, încât a putut studia arta militară la Academia Militară din Viena şi la cea din Saint Etienne (Franţa). După absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai târziu şi-a deschis un birou de avocatură. La izbucnirea Revoluţiei de la 1848, era în vârstă de 30 ani şi sub influenţa mişcării de înnoiri politice şi sociale care a cuprins întreaga Europă, a participat la revoluţia paşoptistă ungară, iar la scurt timp, s-a înrolat ca voluntar în armată.

Unitatea militară în care a luptat a obţinut o serie de victorii în luptele din vara anului 1849, iar Pomuţ a fost ridicat la rangul de căpitan. Entuziasmul lui Pomuţ pentru revoluţia maghiară s-a datorat în principal educării sale în şcolile ungureşti. George Pomuţ a părăsit fortăreaţa de la Komárom în perioada 1-3 octombrie 1849,

image

după ce fortăreaţa a fost cucerită de generalul Julius Jacob von Haynau. Spre sfârşitul anului 1849, pentru a scăpa de condamnarea hărăzită lui de guvernul austriac, s-a refugiat mai întâi în Italia şi apoi în Germania. Fiind încă tânăr şi fără obligaţii, a ales să emigreze în Statele Unite ale Americii.

Drumul spre America

Împreună cu un mic grup de 30 de camarazi, George Pomuţ a părăsit portul Hamburg, ajungând la New York la 24 februarie 1850, unde a rămas numai câteva luni. De aici, împreună cu un alt român, bănăţeanul Drahoş (Dragoş), cu câţiva revoluţionari maghiari, emigranţi şi ei, au hotărât să se îndrepte spre Vest. Grupul de emigranţi s-a stabilit în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de ”New Buda” şi se afla la sud de localitatea Burlington. Acest oraş era doar plănuit de către emigranţi, el neexistând niciodată ca aşezare urbană.

La data de 15 martie 1855, George Pomuţ a obţinut cetăţenia Statelor Unite ale Americii. Fire întreprinzătoare, George Pomuţ a cumpărat, sprijinit de către un om bogat, Tall, pe care l-a cunoscut atunci, terenuri întinse de pământ. Începuse să trăiască chiar în lux, când în anul 1859 a oferit găzduire unui prieten venit din Europa. La începutul războiului de secesiune, Pomuţ putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafeţe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere, construise o şosea pentru o mai bună circulaţie în Vestul încă sălbatic. În anul 1860 apare în recensământul american pentru Decatur, Iowa, ca avocat de 40 ani, nascut în Ungaria, cu o avere imobiliară de 1000 dolari şi o avere personală de 200 dolari.

Eroul din armata americană

În anul 1861 s-a înrolat ca voluntar în Armata Uniunii (nordul aboliţionist) pentru a-şi susţine ideile sale generoase. A fost acceptat ca locotenent în cadrul Regimentului 15 de Infanterie din Iowa, compus din peste 1.000 soldaţi şi 37 ofiţeri, sub comanda colonelului Reid. Pomuţ a fost promovat ca locotenent major şi apoi adjutant. Era apreciat în mod particular datorită calmului şi curajului său. A devenit erou încă din viaţă prin faptele sale de arme din luptele purtate între Nord şi Sud.

George Pomutz este considerat unul dintre eroii americii

Statuia românului din Ohio, SUA. FOTO: Casa Sfatului

În anul 1863 a fost promovat la gradul de maior, iar apoi în mai 1864, la începutul Bătăliei pentru oraşul Atlanta, generalul Frank P. Blair îl aduce la Cartierul General al Armatei Nordiste şi îl avansează la gradul de “Provost Marshall” al Regimentului 17. Aflat mereu în prima linie, Pomuţ a luptat în numeroase bătălii grele. “L-am întâlnit pe Pomutz; un brav şi curajos ofiţer care se bucura de o mare popularitate în rândul camarazilor şi soldaţilor săi. El nu este doar un ofiţer valoros, versat în toate problemele militare, ci şi un om cu o cultură superioară, un gentleman manierat”, a scris generalul Walter O. Gresham, comandantul Brigăzii a III-a care cuprindea şi regimentul lui Pomuţ. Peste doi ani, în 1865, ca o recunoaştere a meritelor sale militare, Senatul american i-a conferit gradul de general de brigadă.

Negocierea teritoriului Alaska

După război, în 16 februarie 1866, George Pomuţ a fost numit în funcţia de consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia). Succesorul preşedintelui Ulysses Grant, preşedintele Rutherford B. Hayes l-a promovat pe Pomuţ la rangul de consul general în anul 1874. Motivele păstrării sale în această poziţie timp de 12 ani l-au reprezentat calităţile şi abilităţile sale diplomatice. A fost foarte apreciat deoarece cunoştea bine nu mai puţin de

image

8 limbi străine. A avut o contribuţie remarcabilă în evoluţia relaţiilor americano-ruse, preocupându-se în mod deosebit de ocrotirea cetăţenilor americani. Relevante, în acest sens, ca surse istorice, sunt rapoartele sale diplomatice cu multiple informaţii despre viaţa rusească în cele mai diverse domenii.

A dovedit supleţe diplomatică, tact, calităţi de tot felul în contactul cu ţarul şi alte înalte oficalităţi ruse. În istoria diplomaţiei americane a secolului al XIX-lea, un moment deosebit de important l-a constituit “afacerea Alaska” din 30 martie 1867. Gheorghe Pomuţ a fost cel care, cu inteligenţă şi abilitate, l-a sfătuit pe ţarul Alexandru al III-lea să se debaraseze de acest teritoriu din componenţa imperiului rus, invocând argumente diverse, precum lipsa de vegetaţie, condiţiile atmosferice nefavorabile, nepopularea etc. Negocierea a fost făcută tot de el, astfel că Alaska a fost vândută Statelor Unite. Discuţiile s-au încheiat la patru dimineţa, în 30 martie 1867.

America a preluat Alaska de la ruşi pentru 7,2 milioane de dolari. Asta înseamnă 4,74 dolari pe kilometrul pătrat. Alaska are o suprafaţă totală de 1,7 milioane de kilometri pătraţi. Aurul, petrolul, celellate zăcăminte ale subsolului s-au constituit într-o afacere cu totul deosebită pentru cei de dincolo de Ocean. Fapt mărturisit şi de eroul şi preşedintele american U.S. Grant care, la terminarea mandatului său, a ţinut să-i facă o vizită lui Pomuţ, în reşedinţa sa de la malurile Nevei.

Dispariţie în anonimat

Deşi a fost rechemat în America, după ce şi-a încheiat misiunea diplomatică în anul 1878, el a rămas în Rusia. Motivul sau motivele nu sunt cunoscute nici astăzi. Chiar şi moartea lui este enigmatică. În SUA nu se ştie altceva decât că a murit în sărăcie la 12 octombrie 1882 în oraşul Sankt Petersburg. A fost înmormântat în cimitirul din oraşul Smolensk, capitala Rusiei din acea vreme. Unul dintre senatorii statului Ohio i-a menţionat pe cei doi eroi români, generalul George Pomuţ şi căpitanul Nicolae Dunca, printre luptătorii care şi-au vărsat sângele pentru păstrarea unităţii Statelor Unite ale Americii şi au gravat numele lor cu litere de aur în paginile de istorie ale Americii.

În anul 1913 Congresul american a dispus ca rămăşiţele pământeşti ale lui George Pomuţ să fie aduse şi înmormântate în Cimitirul Naţional din Arlington. Din cauza începerii Primului Război Mondial şi revoluţiei bolşevice planurile au fost abandonate. În anul 1944 cetăţeni americani de origine română au construit prin colectă publică un cuirasat pe care l-au oferit guvernului federal, care i-a dat un nume simbolic: ”General George Pomuţ”. Nava americană s-a aflat în exploatare până în anul 1970.

La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei preşedintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română George Pomuţ ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi. De asemenea, în 2004 a fost dezvelită o statuie a generalului Pomuţ în faţa Catedralei ortodoxe române cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Cleveland (Ohio, SUA). Un bust al eroului român există şi în oraşul maghiar Gyula. Sursa documentare: Generalul George Pomuţ (1818-1882): viaţa adevărată a unui erou de legendă, Liviu Patachi, Gelu Neamţu.

Citiţi şi:

Cazul fagului ciudat din Apuseni, ale cărui frunze cad doar primăvara. Pomul legendar trăieşte de peste 500 de ani

Destinul tragic al generalului Dănilă Papp, militarul care a luptat atât în armata austro-ungară, cât şi în cea română

Legendele movilelor de la Biia: morminte pentru o armată otomană şi comori păzite de flăcări ce ies din pământ

De ce bat clopotele bisericilor catolice în fiecare zi la ora 12. Legătura cu momentul în care Iancu de Hunedoara a salvat lumea creştină de otomani

Cascadoria care i-a impresionat pe americani, realizată cu o Dacia 1300, în 1995, la Alba Iulia. Cum a zburat Lae Dreghici 63 de metri peste două TIR-uri

Controversele tăbliţelor de la Tărtăria, artefacte care ar conţine cel mai vechi scris din lume

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite