Revenirea Arhiepiscopiei de Alba la Mitropolia Ardealului, judecată de Sinodul BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Sfântului Sinod al BOR trebuie să decidă în privinţa revenirii Arhiepiscopiei de Alba Iulia la  Mitropolia Ardealului. Mutarea ar întări considerabil Mitropolia de la Sibiu, condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, unul dintre apropiaţii Patriarhului Daniel.

UPDATE 3 Membrii Sinodului BOR nu au luat în discuție problema revenirii Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului la întâlnirile de joi,  de la reședința Patriarhală din București.  Voturile înalților prelați vor fi exprimate în cadrul întrunirilor de vineri, programate să înceapă după ora 10.00.

UPDATE 2 Problemele de actualitate ale Bisericii Ortodoxe au fost discutate în comisiile de specialitate de membrii Sinodului. Deciziile vor fi luate în plen, în cursul după-amiezii de joi, cu începere de la ora 17.00.

UPDATE 1: Prima şedinţă de lucru din acest an a Sfântului Sinod a început la ora 10.00.  Înainte de întâlnirea înalţilor ierarhi, s-a oficiat slujba Te Deum-ului de către Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Întrunirea Sinodului, ce a mai înaltă autoritate Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate.la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti este programată să înceapă joi, cel mai probabi,  în jurul orei 10.00.

Unul dintre subiectele principale ale întâlnirii înalţilor ierarhi este legat de propunerea de revenire a Arhiepiscopiei de Alba Iulia al Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu. Arhiepiscopia din Alba Iulia, care cuprinde două judeţe importante , Alba şi Mureş, ar întări considerabil Mitropolia condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, unul dintre apropiaţii Patriarhului Daniel.

Un sondaj de opinie realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) scoate în evidenţă opoziţia enoriaşilor din Alba şi Mureş la decizia privind revenirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului. Din cei 500 de subiecţi din Alba chestionaţi telefonic, un procent de 64 la sută s-au pronunţat împotriva despărţirii Arhiepiscopiei de Mitropolia Clujului şi trecerea la Mitropolia din Sibiu.

Echilibrarea teritorială a celor două Mitropolii din Transilvania a fost susţinută deschis de Patriarhia Română, la începutul lunii februarie. 

Primele semnale ale mutării Arhiepiscopiei Ordodoxe de Alba Iulia în subordinea Mitropoliei Ardealului de la Sibiu au apărut imediat după moartea mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania. Propunerea de revenire a Arhiepiscopiei la Mitropolia Ardealului s-a făcut în decembrie 2011, de membrii Sinoadelor de la Cluj şi Sibiu şi a fost îmbrăţişată  şi de  membrii Adunării Eparhiale de la Alba Iulia, în 21 ianuarie 2012.

Cel puţin interesant este că noul Arhiepiscop al Albei Iulia, ÎPS Irineu Pop, cel care a iniţiat mişcarea, a fost mulţi ani vicarul lui Bartolomeu Anania, ierahul care a înfiinţat şi păstorit Mitropolia Clujului.

Înfiinţarea, în 2006, a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la insistenţele defunnctului Bartolomeu Anania, a slăbit considerabil Mitropolia Ardealului. A rămas doar cu patru judeţe: Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna, unde românii ortodocşi sunt foarte puţini.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite