Realitate augumentată la muzeul Principia din Cetatea Alba Iulia. Proiectul costă 125.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea care adăposteşte muzeul Principia
Clădirea care adăposteşte muzeul Principia

Primăria Alba Iulia va instala un sitem de realitate augumentată pentru vizitatorii Muzeului Principia din Piaţa Cetăţii.

”Ave hospes! Bine aţi venit la Principia, clădirea comandamentului legiunii a XIII-a Gemina! Noi am făcut istorie! Voi intraţi şi învăţaţi istorie! Ave!”.

Este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinaţi vizitatorii Muzeului Principia, din toamna acestui an. Interacţiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată (AR), primul de acest fel realizat şi pus în funcţiune la Alba Iulia. Punerea în practică a iniţiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). 

Realizarea unui astfel de sistem de realitate augmentată a necesitat, în primul rând, o amplă cercetare de specialitate. Procesul este finalizat, iar informaţiile istorice au asigurat baza ştiinţifică pentru realizarea mesajelor virtuale ce vor fi transmise de personaje militare şi civile din anticul Apulum. Sunt finalizate şi măsurătorile de specialitate, dar şi conceptul creativ şi tehnic al sistemului AR. 

În momentul de faţă sunt în lucru secvenţele video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereţii de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale va fi o aplicaţie dedicată. Câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augmentată: dispozitive de detecţie, proiector laser, sistem PC, aplicaţie software dedicată. 

muzeu principia alba

„Ceea ce vor vedea aici, la Muzeul Principia, atât localnicii cât şi turiştii, ar fi fost considerat, până nu demult, magie sau imposibil. De fapt, este o punte între milenii, bazată pe tehnologie de ultima generaţie şi pe creativitatea unei echipe care a avut ideea şi curajul de a face, din nou, ceea ce nu s-a mai făcut. Încă o dată, pionierat made în Alba Iulia”, spun Voicu Paul, viceprimar cu atribuţii de Primar al municipiului Alba Iulia.

Sistemul AR va fi realizat, montat şi pus în funcţiune până cel târziu în 15 noiembrie 2020, data de finalizare a proiectului menţionat. 

”Soluţia smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea romană a oraşului Alba Iulia, dar şi să facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart şi invers. Iniţiativa de a aduce patrimoniul cultural al oraşului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o vreme în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenita cu cât turiştii care ajung în oraşul cu cea mai mare cetate din Romania, Cetatea Alba Carolina, caută experienţe care aduc trecutul şi cultura mai aproape de ei. Implementarea acestui proiect este motivată de ambele situaţii şi se doreşte a fi, deopotrivă, un îndemn spre cunoaşterea unor realităţi istorice, dar şi o cale de recuperare a trecutului propriu”; se precizează într-un comunciat al Primăriei

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este de 85.000 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei. 

Amplasat în Piaţa Cetăţii, muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici şi-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staţionat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupaţiei romane. Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii şi turiştii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.

Anul trecut, a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

VIDEO Momentele în care o viitură inundă spaţiile unei pensiuni din Alba: „Am nevoie de ajutor“

 

Schemă de fraudare a unei societăţi de creditare, cu 145.000 de lei. Credite obţinute cu ajutorul a două angajate

FOTO VIDEO Lucrări intense la nodul rutier Sebeş de pe A10. Se montează un pod de traversare a autostrăzii A1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite