FOTO VIDEO Lucrări intense la nodul rutier Sebeş de pe A10. Se montează un pod de traversare a autostrăzii A1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul tablier al supratraversării peste A1 a fost ridicat. Foto: Facebook/ Judeţul Alba
Primul tablier al supratraversării peste A1 a fost ridicat. Foto: Facebook/ Judeţul Alba

La nodul rutier Sebeş au început lucrările de ridicare şi montare a tablierului metalic pe breteaua 3 a autostrăzii A10 Sebeş-Turda.

Noul pod va supratraversa A1 şi va face legătura cu aceasta pe direcţia de mers Turda-Sibiu. La lucrările desfăşurate vineri au participat angajaţi de la mai multe societăţi implicate în procesul de ridicare a tablierului în greutate de 80 de tone.

A fost folosită o macara şenilată, care într-un timp de circa 30 de minute a ridicat tablierul metalic şi l-a poziţionat pe cele două culee. Vineri s-a desfăşurat doar listarea tablierului metalic dintre culeea sudică a bretelei 3 şi pilonul de lângă A1.

În data de 23 iulie 2020, începând cu ora 7.00 şi până în 24 iulie ora 7.00, autostrada A1 va fi complet închisă în zona Sebeş, iar dacă condiţiile meteo vor fi favorabile se va ridica şi monta tablierul metalic chiar peste autostrada A1.

Supratraversarea pe care breteaua 3 a nodului rutier Sebeş o are la autostrada A1 este ultima la care mai trebuie ridicate grinzi, anul trecut mai făcându-se listări la alte două supratraversări peste A1.

Tot pe lotul 1, recent, au fost montaƫi ultimii doi stâlpi ai noii reƫele şi conductoarele electrice, fiind demontată vechea linie care împiedică executarea pasajului peste calea ferată de la nodul rutier Alba Iulia Nord. Tot pe lotul 1, antreprenorul lucrărilor a început lucrările de hidroizolare a podului ce traversează râul Mureş, între localitatea Oardă de Sus şi nodului rutier Albă Iulia Sud. Finalizarea podului este esenţială pentru o eventuală deschidere, chiar parţială, a circulaţiei rutiere până la finalul anului.

tablier bretea a10 sebes

Pe surse, se discută de o deschidere a circulaţiei de la Sebeş până la nodul rutier Albă Iulia Sud, dar există şi posibilitatea finalizării nodului Alba Iulia Nord, astfel încât să se poată circula până la ieşire din oraş spre Turda. La Sebeş chiar dacă nodul rutier nu va fi finalizat, legătura A10 cu DN1 şi implicit cu A1 s-ar face prin sensurile giratorii existente la Lancrăm. Specialiştii susţin că sunt şanse mici, totuşi, că lotul 1 să fie gata, integral, în 2020, în timp ce despre lotul 2 se discuta doar în termeni de finalizare cu trimitere în a două jumătate a anului 2021.

tablier bretea a10 sebes

Cele două loturi sunt construite de un antreprenor italian (Impresa Pizzarotti, pe lotul 1) şi unul grec (AKTOR, pe lotul 2) şi ar fi trebuit finalizate de cel puţin doi ani. Loturile 3 si 4 au fost date in circulaţieîn 2018. Gradul de execuţie este de peste 85% în cazul primului lot, în lungime de 17 km, respectiv de aproape 70%, în cazul celui de-al doilea, care are puţin peste 24 de km.

La ultima vizită a ministrului Lucian Bode, în luna iunie, s-a dat că termen de finalizare a lucrărilor, pe ambele loturi, luna noiembrie 2020.

Citiţi şi:

VIDEO Izolaţi în Apuseni, singuri şi fără pensie. Cum îşi trăiesc bătrâneţea oamenii munţilor

În loc de vacanţă în Grecia, la spital pentru tratament anti-COVID. Păţania unei familii din Alba Iulia

VIDEO Momentul impactului între două autoturisme, surprins live. Cum se răstoarnă un Matiz şi apoi revine pe roţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite