PSD pierde procesul privind noua stemă a judeţului Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua şi vechea stemă a judeţului Alba
Noua şi vechea stemă a judeţului Alba

Tribunalul Alba a respins marţi, 7 ianuarie 2014, cererea PSD Alba de anulare a hotărârii Consiliului Judeţean prin care a fost aprobată noua stemă a judeţului. Acţiunea a fost iniţiată pe motiv că noua stemă nu cuprinde semne reprezentative pentru judeţul Alba.

Hotărârea Tribunalului poate fi contestată cu recurs la Curte de Apel. PSD au reclamat faptul că pe noua stemă propusă nu erau reprezentate mai multe zone ale judeţului, în special Munţii Apuseni cu sigiliul lui Avram Iancu. 

Vechea stemă cuprindea şi reprezentarea sigiliului lui Avram Iancu, eroul naţional al moţilor din Apuseni. În noua variantă de stemă aprobată de Consiliul Judeţean Alba în aprilie 2013, lipsea acest sigiliu. În varianta propusă, stema avea forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care îl împarte în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond de aur, cu hermina neagră, se află o coroană de oţel. În câmpul doi, pe fond roşu, se află un legionar roman (argint), stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre şi în raportul de specialitate întocmit de Direcţia amenajarea teritoriului şi urbanism a Consiliului judeţean Alba se justifica revizuirea stemei judeţului Alba, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 645/1993, prin aceea că aceasta conţine culorile Drapelului Naţional, cuprinde prea multe elemente heraldice care dau caracter eclectic, chiar dacă fiecare însemn rezultă din evenimente istorice importante. S-a susţinut că actuala stemă nu este conformă cu metodologia elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Română.

Potrivit acţiunii civile iniţiate de PSD Alba, stema revizuită nu simbolizează în formă concentrată tradiţiile istorice şi realităţile economice şi sociale ale judeţului Alba şi lasă în afara semnelor heraldice zona Blaj-Târnave şi zona numită tradiţional „Ţara Moţilor”. ”Este astfel scos din stemă sigiliul lui Avram Iancu, un simbol nu doar al judeţului Alba ci al tuturor românilor. Ideea că însemnul lui Avram Iancu nu ar fi actual în contextul integrării României în Uniunea Europeană este falsă. Simbolul lui Avram Iancu  nu este doar naţional ci şi european având în vedere evenimentele revoluţionare care au avut loc în Europa anilor 1848 – 1849”, se susţine în acţiunea PSD-ului. Procesul a fost iniţiat de deputatul Ion Dîrzu, preşedintele PSD Alba, consilierii judeţeni şi primarii partidului. Aceştia mai reclamă faptul că revizuirea stemei nu s-a făcut printr-o consultare publică reală a populaţiei.

Consiliul Judeţean Alba a iniţiat, după contestaţi PSD, procedura modificării stemei, în sensul că a fost introdusă reprezentarea sigiliului lui Avram Iancu. 

Citiţi şi:

Dosarul „stemei judeţului Alba“: instanţa a amânat judecarea acţiunii PSD

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite