Proiectul minunat pentru transformarea unui palat vechi de peste 400 de ani din Alba Iulia într-un centru avangardist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
palat alba iulia

Palatul Principilor din Alba Iulia, unde a stat şi Mihai Viteazul la Alba Iulia atunci când a înfăptuit prima unire a celor trei ţări române, va deveni un ”spaţiu expoziţional avangardist”. Proiectul iniţiat de o tânără arhitectă din Alba Iulia a fost declarat câştigător în competiţia organizată de Institutul pentru Politici Publice.

Cele trei proiecte supuse jurizării şi votului public au fost: ”Palatul Principilor – Viral, o structură manifest”; ”Palatul Principilor – Simbol istoric şi cultural, provocare contemporană”; ”Palatul Principilor – Spaţiu expoziţional avangardist”, toate proiectele fiind propuse de tineri albaiulieni. În urma votului online şi a jurizării proiectelor înscrise în concursul de idei pentru transformarea şi reintroducerea în circuitul urban a Palatului Principilor, propunerea ”Spaţiu expoziţional avangardist” (înscrisă de Ligia Vlasa, fostă elevă a Liceului de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia) a fost desemnată câştigătoare.

În documentul redactat şi depus de Ligia Vlasa, accentul cade pe conţinutul şi tematica viitoarelor expoziţii. Acestea ar trebui să fie ”purtătoare de semnificaţie, comunicatoare pentru privitor, spaţii de petrecere a timpului liber şi să ofere alternative pentru mediile educaţionale formale. (…) Propun spaţiile expoziţionale avangardiste, spaţii care explică idei ştiinţifice, care comunică optim informaţii socio-culturale, mulate bine pe structura societăţii. De exemplu, o sferă interactivă creată de NASA, ”SOS” (Science On a Sphere, Ştiinţa într-o sferă), care dă senzaţia că Pământul, animat de patru video-proiectoare, chiar pluteşte în acel spaţiu”.

palat alba iulia

”Galeriile pot fi concepute ca şi o tranziţie de la mediile familiare unde totul este fizic confortabil, luminos şi tactil. Pot fi implementate în muzee spaţii colective participative, în care oamenii pot adăuga informaţii, observaţii personale dintr-un anumit domeniu (apicultura, pomicultura, astronomie, etc). Aceasta poate fi foarte interesant, ca o muncă colectivă a societăţii în muzee. Amatorii dar şi profesioniştii dintr-un anumit domeniu pot avea astfel o motivaţie de a frecventa destul de des spaţii culturale. Această abordare poate avea şi un rol comercial important. Spaţiile verzi trebuie conservate şi folosite ca atare. Ele pot avea mici zone pentru grădinărit public, în care societatea (copiii) să înveţe sa cultive şi să aibă grija de plante”, se mai susţine în proiectul Ligiei Vlasa.

palat alba iulia

Tehnologia digitală, spaţiile ludice expoziţionale, spaţiile colective participative, spaţiile verzi, conservate şi folosite ca atare sunt doar câteva dintre ”firele conductoare” prin care autoarea propune revitalizarea Palatului Principilor. Aceste propuneri din proiectul câştigător vor fi luate în considerare în cadrul documentaţiei de proiectare ”Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia“, realizată de SC K&K Studio de Proiectare SRL în cadrul unui contract încheiat cu Primăria municipiului Alba Iulia.

Palatul Principilor

Palatul principilor din Alba Iulia

Contractul vizează ansamblul Palatul Principilor, mai puţin corpul E (cel din spatele statuii ecvestre lui Mihai Viteazul), acesta fiind inclus într-un proiect de restaurare depus de municipalitate, finanţat în cadrul POR 2014-2020, şi care a trecut recent de etapa de evaluare (proiectul a primit 95 din 100 de puncte). Administraţia locală albaiuliană se află aşadar foarte aproape de momentul semnării contractului pentru restaurarea şi punerea în valoare a Corpului E (cel mai vechi şi cel mai vizibil) al Palatului Principilor din Alba Iulia, finanţarea fiind de aproximativ 5 milioane de euro.

Citiţi şi:

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Idee de business: mică afacere cu haine produse din lână românească

 

Doi investitori români au obţinut aviz să caute aur în pâraiele din Apuseni. Ce metodă arhaică stă la baza exploatării

Un preot din Alba ajută peste 200 de copii şi vârstnici din familii nevoiaşe: „Menirea mea este să sprijin cu tot ce pot oamenii“

„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

 

Românca internată cu „durere toracică“, operată de „infecţie mandibulară“ şi moartă de infarct. Soţul îndurerat cere statului român 1,5 milioane de euro

 

Abuzurile din industria transportului de marfă cu camionete. Cum mor şoferii obligaţi să parcurgă mii de kilometri fără odihnă. Cazul trist al lui Alex Barbu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite