„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Escrocii îşi diversifică permanent metodele prin care reuşesc să înşele persoanele naive sau neatente. Pe lângă mai vechile metode „accidentul“ şi „premiul“, au apărut altele denumite „pomana“ şi „promoţia“. De asemenea, o nouă modalitate de furt este cea la care se foloseşte un ziar.

”Pomana” şi ”promoţia”, noile metode de înşelăciune folosite de infractori pentru inducerea în eroare a persoanelor credule, presupun pătrunderea în locuinţă şi distragerea atenţiei proprietarului. În acest timp un complice sau mai mulţi scotocesc prin casă şi sustrag bunuri de valoare, în special bani.

Poliţiştii recomandă proprietarilor să nu invite străini în locuinţă şi să nu se lase amăgiţi de cei care  oferă chilipiruri. Cu toate acestea există numeroase persoane, în special în vârstă, care cad victime escrocilor. 

În cazul metodei Pomana, vizitatorii, îmbrăcaţi în haine de doliu, închise la culoare, se prezintă la uşă, cu produse alimentare pe care pretind că le oferă pentru pomenirea unor morţi. Cei care folosesc metoda de înşelăciune Promoţia îi îmbie pe cei care le deschid uşa cu produse ieftine, alimentare ori obiecte de igienă, ştiind că au posibilitatea de a pleca cu valori mult mai mari. De cele mai multe ori au la ei şi pliante care să le susţină povestea.

În ambele cazuri, în timpul discuţiei, unul dintre vizitatori distrage atenţia proprietarului, fie printr-o poveste impresionantă cu privire la moartea celui pentru care dă pomana, fie cere voie să meargă la toaletă ori cere un pahar cu apă sau se oferă să îi arate proprietarului calităţile produsului oferit la promoţie, totul pentru a permite complicelui să acţioneze nestingherit în casă. Escrocii cunosc locurile în care proprietarii au obiceiul de a ţine banii ori obiectele de valoare, cum ar fi bibliotecile ori sertarele şi acţionează rapid, fără a depăşi timpul alocat unei pretinse vizite la toaletă, de exemplu, şi dispar fără urmă. De obicei, infracţiunile sunt săvârşite de femei, dar cu complicitatea unor bărbaţi care le aşteaptă afară. Aceştia mizează pe empatia şi credulitatea victimei.

În afară de aceste noi metode de înşelăciune, hoţii au dezvoltat şi una pentru furt. Se numeşte metoda ”ziarul” şi presupune sustragerea unui obiect prin distragerea atenţiei victimei. De obicei, infractorii se adresează unor persoane care stau la terasă şi au pe masă telefonul mobil. În timp ce oferă victimei ceva de vânzare sau îi solicită o informaţie, acoperă telefonul cu ziarul. La plecare, ia ziarul împreună cu telefonul şi se face nevăzut.

Pentru a nu fi victime ale înşelăciunilor, Poliţia Română recomandă oamenilor să nu permită accesul în locuinţă celor care vin să prezinte diverse promoţii, pomeni, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie! De asemenea, este recomandat să nu se păstreze în casă sume importante. Banii, valorile şi documentele trebuie păstrate în locuri greu accesibile, cunoscute doar de proprietar. O altă rcomandare este refuzul negocierii preţurilor unor produse oferite de persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţă.

Poliţiştii mai recomandă să nu se ofere informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţin sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii. ”Analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi puneţi cât mai multe întrebări pentru a verifica veridicitatea lor. Reţineţi semnalmentele vizitatorilor, precum şi alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează. În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau apelaţi numarul unic de urgenţă 112 în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat”, mai afirmă oamenii legii.

Pentru metoda de furt cu ziarul, recomandarea este de a nu fi tentaţi de produsele oferite de vânzătorii voiajori şi de a fi atenţi la obiectele personale lăsate pe masă, la terasă, sau în alt spaţiu public.

Citiţi şi:

Românul expert în fotografie pentru dentişti, pe care o predă în toată lumea. L-a cunoscut pe stomatologul care i-a reparat dantura celebrului Ronaldinho

 

Aventurile unui ofiţer român care a lucrat pentru NATO şi ONU în Irak şi Afganistan: „Se împuşcau între ei fără probleme“

 

FOTO Maşini luxoase şi „gangsteri“ în stil american pe străzile din Alba Iulia în anii '30. Raliul la care au participat Regele Mihai şi prinţesa Marina Stirbey

Paradisul animalelor sălbatice, la câţiva kilometri de Alba Iulia FOTO

România lucrului prost făcut. Barajul abandonat într-un paradis natural după o cheltuială de 11 milioane de lei

Efectul a 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia: mai multe construcţii, record de creştere a populaţiei, o maşină la doi locuitori

Alba IuliaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite