Proiect cu finanţare europeană de peste 5 milioane de euro pentru modernizarea Universităţii din Alba Iulia. Laborator de turism şi dotări IT de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea principală a Universităţii va fi modernizată
Clădirea principală a Universităţii va fi modernizată

Reprezentanţi ai Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au semnat la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională un proiect în valoare de peste 24 milioane de lei destinat reabilitării şi echipării a două clădiri utilizate în procesul de învăţământ.

Contractul a fost semnat luni, 5 mai, de prof. univ dr. Adela Socol - reprezentant legal şi ordonator de credite al Universităţii  „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Simion Creţu, director general al ADR Centru. 

Prin proiectul ”Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale din cadrul corpului D şi a corpului H ale Universităţii 1 Decembrie 1918” se va investi o sumă totală de peste 24 milioane lei, din care 23,9 milioane lei sunt alocate din bugetul Regiunii Centru al POR 2014-2020 (peste 5 milioane de euro).

Proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a clădirilor ”D” şi ”H” din cadrul Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va asigura condiţiile necesare pentru o pregătire profesională de calitate şi  relevantă pentru nevoile pieţei muncii în domeniul economic. Proiectul prevede extinderea cu mai mult de 400 mp a corpului de clădire ”D”, precum şi modernizarea spaţiilor educaţionale şi eficientizarea energetică a clădirii. De asemenea, în cadrul investiţiei se vor achiziţiona echipamente şi tehnică pentru funcţiunile educaţionale ale corpului ”H”: Centru de învăţământ şi cercetare multidisciplinară. Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea şi creşterea calităţii infrastructurii de educaţie din cadrul universităţii albaiuliene, astfel încât aceasta să devină mai competitivă la nivel regional şi naţional, dar şi pentru a răspunde cerinţelor educaţionale destinate pentru două importante domenii de specializare inteligentă, conform Strategiei de Competitivitate 2014-2020 a Universităţii. 

universitate alba iulia

Valoarea totală a cererii de finanţare este de 24.391.855,22 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate pentru realizarea investiţiilor este de 23.904.018,12 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, circa 5.138.438,98 euro. Echipa de management a universităţii estimează că data finalizării investiţiilor va fi imediat după începerea anului universitar 2021-2022, respectiv 30 noiembrie 2021. Acest fapt înseamnă că peste doi ani şi jumătate studenţii de la toate facultăţile, respectiv Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale precum şi din Facultatea de Teologie Ortodoxă vor avea condiţii mult mai bune de educaţie.

universitate alba iulia

”Proiectul pe care o să îl implementăm în următorii ani îşi propune îmbunătăţirea cadrului instituţional şi mijloacele materiale pentru punerea în valoare şi dezvoltarea potenţialului de competenţe din zona noastră, dar şi atragerea specialiştilor din alte zone ale ţării, în corelare cu creşterea gradului de adaptabilitate şi de mobilitate al angajaţilor, întreprinzătorilor, persoanelor fizice autorizate şi managerilor de la toate nivelurile din cadrul Regiunii Centru şi al altor regiuni, respectiv chiar la nivel naţional, pentru a răspunde eficient provocărilor generate de tendinţele şi aşteptările în materie de formare la nivel European. Studenţii noştri au nevoie de laboratoare moderne şi de un centru de pregătire cu funcţiuni multiple, de aceea, beneficiind de oportunitatea resurselor europene am iniţiat această cerere de finanţare”, a declarat prof. univ. dr. Adela Socol, în momentul semnării acestui contract de finanţare. 

universitate alba iulia

Concret, modernizarea corpului ”D” prevede amenajarea laboratorului ”Turism”, prin lucrări de structură şi recompartimentare, completate cu extinderea clădirii cu peste 417 mp, fiind realizate inclusiv achiziţii pentru dotări, cu echipamente şi active necorporale destinate acestui laborator. În privinţa echipării corpului ”H” este vorba de achiziţii de dotări şi echipamente pentru funcţiunile Centrului de Învăţământ şi Cercetare Multidisciplinară. Echiparea infrastructurii constă în achiziţionarea de obiecte de inventar/mijloace fixe necesare desfăşurării etapelor procesului educaţional pentru 19 săli de curs, seminar sau laborator. În principal vor fi cumpărate echipamente IT şi de tehnologia educaţiei, inclusiv o platformă rabatabilă curbilinie, sistem integrat Smart Board şi Smart TV, o podea transparentă şi multe altele.

”O infrastructură educaţională adecvată este esenţială pentru construirea de abilitaţi sociale, dezvoltarea competenţelor profesionale şi duce mai repede la integrarea socio-profesională a absolvenţilor. Această investiţie va avea ca rezultat sporirea capacităţii Universităţii albaiuliene de a anticipa şi a răspunde cerinţelor pieţei privind standardele şi calitatea academică, de a dezvolta noi programe, beneficiind de tehnologie şi echipamente moderne, pentru a oferi studenţilor competenţe multidisciplinare”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite