Programul ”Casa Verde” pentru persoane fizice ar putea fi relansat în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea solicitanţilor optează pentru instalarea unor panouri solare
Majoritatea solicitanţilor optează pentru instalarea unor panouri solare

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp a declarat, vineri, la Alba Iulia că după trei ani de pauză, în 2015 ar putea fi relansat Programul ”Casa Verde” pentru persoane fizice. Acesta a mai spus că s-au făcut eforturi uriaşe pentru a se finanţa toate proiectele restante.

Adrian Gearâp a participat la o întâlnire cu primarii din judeţul Alba, în care s-au discutat probleme cu privire la nevoile comunităţii, (modernizare parcuri, spaţii verzi, zone de agrement, energie verde, apă, canalizare şi mediu sau chiar infrastructură). 

”În ceea ce priveşte programul Casa Verde pentru persoane fizice ne dorim să terminăm toate acele proiecte restante. Am vorbit de 5.800 de contracte deja trimise în teritoriu. Au început să vină cereri de finanţare, peste 1.200-1.300 săptămâna trecută. Acest lucru înseamnă că sunt proiecte deja implementate şi mai avem în analiză 9.800 de cereri de finanţare aproximativ, tot din 2011. Sunt în analiză şi ne dorim ca la nivelul lunii noiembrie să le finalizăm. Probabil ele vor ieşi etapizat, din două în două săptămâni. Ne dorim să finanţăm toate contractele până la sfârşitul anului. Cei care vin cu dosarele au 12 luni de implementare. Cu siguranţă vor fi beneficiari care vor veni cu dosarele foarte repede şi unii care vor veni la anul. Suntem în grafic. Avem sumele în buget. Dacă vorbim de cei 5.800 şi 9.800 estimăm o sumă de peste 100 de milioane de lei. Banii le ajung în funcţie de cum îşi depun cererea. O perioadă scurtă de până în două luni”, a declarat Adrian Gearâp.

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu a spus iniţial că Programul ”Casa Verde” va fi relansat la anul, apoi s-a corectat spunând ”ne dorim să-l relansăm”. ”În acest moment lucrăm la bugetul pe 2015 şi în funcţie de cum se va definitiva bugetul vom ştii să lansăm noi sesiuni. Cu siguranţă vom lansa noi sesiuni anul viitor, dar vom anunţa în momentul în care vom avea bugetul”, a conchis acesta.

Scopul acestui Program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă (panouri solare, centrale termice), inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Statul finanţează persoanele fizice care doresc să îşi instaleze sisteme de captare a energiilor alternative pentru a stimula adoptarea pe scară mai largă a acestor tehnologii nepoluante.

FOTO Ofertă inedită la o casă de vacanţă din Apuseni: „baie la ciubăr“ în loc de clasica piscină

FOTO Primarul-trădător din Apuseni, aruncat în prăpastia cu „vârcolaci“. S-a „întovărăşit“ cu grofii împotriva lui Horea, liderul Răscoalei ţărăneşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite