FOTO Ofertă inedită la o casă de vacanţă din Apuseni: „baie la ciubăr“ în loc de clasica piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baie la ciubăr în peisajul Apusenilor Foto: facebook - Casa Partizanilor Runc
Baie la ciubăr în peisajul Apusenilor Foto: facebook - Casa Partizanilor Runc

O casă de vacanţă din Apuseni propune o idee inedită de relaxare pentru clienţii care îi trec pragul: „baie la ciubăr“. Proprietarul casei a construit un ”ciubăr”, adică un vas mare făcut din doage de lemn, care umplut cu apă devine o alternativă viabilă la o piscină clasică.

Oferta unei ”băi la ciubăr” face parte din serviciile Casei Partizanilor din Runc, un sat component al comunei Ocoliş din Apuseni. Costul de cazare pentru o noapte este de 50 de lei. Clădirea în sine are un trecut interesant.

În această casă a locuit un erou român prea puţin cunoscut, Elie Bufnea. Acesta a făcut parte din corpul voluntarilor români care au luptat în Siberia în perioada 1918 – 1920. La întoarcerea de pe front a profesat avocatura, iar la bătrâneţe s-a retras în căsuţa din Apuseni. Elie Bufnea a fost închis în închisoarile comuniste, dar cu toate acestea, nu a renunţat la convingerile sale şi a ajutat un grup de partizani anticomunişti din zona Munţilor Apuseni.

Amplasat la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, satul Runc oferă turistului o aventură spectaculoasă. Pentru a ajunge în acest loc minunat, se merge cam 30 km din Turda, sau aproximativ 65 km din Alba Iulia, prin Rimetea, până la DN75. Se poate ajunge şi din amonte, dinspre oraşul Câmpeni. Indicatorul comunei Ocoliş este vizibil în margine drumului naţional, iar de acolo mai sunt de parcurs doar câţiva kilometri. În apropierea satului Runc se află mai multe atracţii naturale cum ar fi Cheile Runcului, Cheile Pociovaliştei şi rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara.

casa vacanta alba

Relieful acestor chei este unul deosebit de pitoresc, cu pereţi înalţi tăiaţi de Valea Runcului. Din vârfurile montane aflate în zonă s vede până la carierea Roşia Poieni, toată comună Ocoliş cu satele aferente, comună Poşaga, comuna Iara, Masivul Bedeleu etc. Aici au avut şi au rezistat mult timp partizanii anticomunişti în anii 50. Este o zonă sălbatică şi de o frumuseţe rară. Oamenii încă mai folosesc agricultura tradiţională, iar ocupaţia lor principală este de sute de ani creşterea animalelor.

Aventură în sălbăticia Apusenilor. Spectacolul naturii de la Cheile Rîmeţului la Detunate

Artă populară veritabilă într-un cătun din Apuseni: ţăranul sihastru care împleteşte bucăţi de lemn

Proiect pe bani din Elveţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic din Munţii Şureanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite