Producţie record de grâu în Alba. Şi totuşi, pâinea nu se va ieftini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultivatorii de grâu din Alba vorbesc de cea mai bună producţie din ultimii cinci ani. Împreună cu veştile bune apar, desigur, şi cele proaste: preţul pâinii va creşte.  Producţia de grâu din Alba ar trebui să asigure necesarul de consum pentru cel puţin 15 luni, susţin specialiştii.

Oficialii din agricultură vorbesc de producţii record pe cele aproape 18.000 de hectare cultivate cu grâu în Alba. Producţia totală a fost de 68.341 de tone..Producătorii care au respectat verigile tehnologice şi tratamentele  fitosanitare şi au fost la soiuri nou apărute în agricultură, au avut recolte de 7300 de kilograme pe hectar..

Cultivatorii mari nu se grăbesc să vândă acum grâul, a cărui preţ de piaţă este între 60-80 de bani pe kilogram.  Majoritatea aşteaptă ca preţul kilogramului de grâne să să treacă de pragul psihologic de 1 leu..Alţii producători se văd nevoiţi să vândă o parte din grâne, pentru a face loc în hambare recoltelor de toamnă.

Specialiştii  din agricultură estimează că producţia de 68.000 de tone de grâu din Alba ar acoperi confortabil consumul pentru cel puţin 15 luni. Asta, în condiţiile în care necesarul lunar în judeţ este de 4.500 de tone.

Roadele pentru care sunt fericiţi producătorii nu se vor simţi, însă, în buzunarul omului de rând. Patronii din panificaţie spun că, deşi producţia este una recod, pâinea nu se va ieftini.

Citiţi vineri dimineaţa, în cotidianul Adevărul  cum îşi vor valorifica cultivatorii producţia de grâu şi care sunt explicaţiile patronilor din panificaţie pentru creşterea preţului la pâine.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite