Producătorii agricoli ridică rata şomajului în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Turcu şi-a depus dosarul de şomaj la sediul AJOFM Alba. Foto: Magda Andron
Maria Turcu şi-a depus dosarul de şomaj la sediul AJOFM Alba. Foto: Magda Andron

Judeţul Alba are la momentul actual printre cei mai mulţi şomeri din ţară proveniţi din activităţi din domeniul agricol. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba explică fenomenul ca fiind unul care are cauze particulare.

Au cotizat un an şi sunt şomeri

„Oamenii aceştia au cotizat la şomaj în baza unui contract. Aceştia intră în evidenţele Agenţiei ca persoane care obţin venituri din activităţi agricole dovedite cu certificat de producător. Practic acesta îl obţin de la primării, iar noi suntem puşi în faţa faptului împlinit. E greu de spus câţi din aceştia sunt realmente producători, însă la noi vin cu toate actele de care trebuie să ţinem cont“, a explicat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi. În evidenţele instituţiei sunt înregistraţi 3.500 de şomeri din această categorie.

Aceste persoane trebuie să fie asigurate în sistemul de asigurări sociale şi cel de asigurări de sănătate, dar şi la şomaj pentru care cotizează 55 lei lunar timp de un an. La fel a făcut şi Maria Turcu, din comuna Săsciori care după 12 luni de contribuţie a devenit şomeră cu acte în regulă. „Am plătit un an, iar acum am venit să predau contractul să rămân în şomaj. Nu aveam niciun fel de venit şi nici pensie, aşa că am ales varianta şomajului. Am teren agricol şi toată viaţa am muncit în agricultură, ceea ce mi-a oferit acum o ocazie bună de a avea un venit“, a explicat Maria Turcu de 60 ani.

O altă cauză pe care o argumentează reprezentanţii AJOFM Alba cu privire la numărul mare al şomerilor din domeniul agricol este vârsta înaintată a acestora şi locurile de muncă puţine în acest sector de activitate. „Această categorie de şomeri este greu integrabilă pe piaţa muncii datorită nivelului studiilor dar şi a vârstei relativ înaintate a acestora“, a explicat Corneliu Engi.

22.676 de şomeri

Şomerii agricoli şi cei aflaţi deja în evidenţele agenţiei, dar care beneficiază de o perioadă de acordare a indemnizaţiei de şomaj cu trei luni, reprezintă un procent de 3,3 la sută din totalul şomerilor din judeţ. Numărul locurilor de muncă pe care AJOFM le-a făcut publice în urmă cu o săptămână era de 200, în condiţiile în care numărul şomerilor este de 22.676.

Oferta este şi mai slabă pentru cei 1.531 de şomeri cu studii superioare. Pentru aceştia sunt oferite doar trei locuri de muncă. „Pentru lunile ianuarie şi februarie ne aşteptăm la o creştere a numărului de şomeri, însă din martie sperăm ca piaţa muncii să se dezgheţe, odată cu începerea activităţilor în domeniul construcţiilor“, a afirmat Corneliu Engi. În perioada ianuarie – martie 2010 în Alba vor fi disponibilizate 1.195 de persoane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite