Primarul PNL din Roșia Montană, închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și interdicție la funcții publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a fost condamnat de Judecătoria Câmpeni la pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Primarul Eugen Furdui FOTO Adevărul
Primarul Eugen Furdui FOTO Adevărul

Instanța de fond i-a interzis acestuia dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Dacă hotărârea pronunțată marți, 30 mai 2023, rămâne definitivă în această formă, Eugen Furdui (PNL) nu va putea candida la alegerile locale din 2024. Primarul poate contesta decizia judecătorească la Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Eugen Furdui, la data de 31 august 2020, „cu intenţie, în calitate de primar al comunei Roşia Montană, şi-a indeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu sub aspectul numirii de personal în cadrul aparatului propriu de specialitate, atribuţii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

Acesta a emis o dispoziţie prin care a dispus numirea unei persoane, începând cu data de 1 septembrie 2020, în funcţia publică de execuţie de consilier achiziţii publice, clasa I, grad profesional asistent la compartimentul achiziţii publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului, contrar prevederilor Codului administrativ, care, la acel moment, impuneau ocuparea funcţiei doar prin concurs.

Dispoziție anulată în instanță

Nelegalitatea dispoziţiei de primar din 31 august 2020 a fost constatată atât de Instituţia Prefectului Alba, cât şi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ambele instituţii au solicitat anularea dispoziţiei, dar primarul a considerat că atât timp cât documentul a produs efecte juridice, acest lucru poate fi realizat doar de către instanţa de judecată.

Pe rolul Tribunalului Alba au fost constituite, ulterior, două dosare, unul dintre acestea fiind înregistrat chiar de către primarul Eugen Furdui. Acesta a dat-o în judecată pe funcţionara pe care chiar el a numit-o fără concurs. Pe data de 26 mai 2021, Tribunalul Alba a admis în parte acţiunile în contencios administrativ conexate formulate de primarul comunei Roşia Montană şi ANFP şi a dispus anularea dispoziţiei.

Instanţa a respins revenirea automată a persoanei pe postul anterior, pe motiv că acest lucru se poate face doar prin decizie a instituţiei, respectiv organizarea unui concurs, precum şi cererea ANFP de a fi recuperat presupusul prejudiciu care ar fi fost provocat în perioada cât persoana a ocupat postul menţionat.

Tribunalul Alba a constatat că dispoziţia a fost emisă după termenul legal până la care se puteau efectua transformările de posturi de natură contractuală în funcţii publice.

Eugen Furdui este primar în Roşia Montană din 2008, fiind în prezent la cel de-al patrulea mandat la conducerea instituţiei. Pe parcursul termenului de supraveghere, acesta va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite