Firma care vrea să exploateze aurul de la Roșia Montană, acuzații la adresa ANAF: „Controale excesive vreme de 8 ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții companiei Gabriel Resources, acționarul majoritar al societății Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), acuză ANAF de faptul că a inițiat timp de opt ani controale excesive în ceea ce privește activitatea societății din Alba.

Fosta zonă industrială de la Roșia Montană FOTO Adevărul
Fosta zonă industrială de la Roșia Montană FOTO Adevărul

RMGC este inițiatorul proiectului minier eșuat de la Roșia Montană. Acuzațiile se referă la așa-zise „represalii” care ar fi fost determinate de procesul deschis de Gabriel Resources la Tribunalul Băncii Mondiale, acțiune prin care solicită statului român daune în valoare de 4,7 miliarde de dolari.

Controalele vizate s-au axat în principal pe modul în care RMGC a plătit TVA și impozit pe venit la bugetul de stat pe o perioadă de 26 de ani. RMGC a câștigat definitiv în justiție, în ianuarie 2021, un raport prin care a contestat obligația de plată a aproape 6 milioane de euro la bugetul de stat, reprezentând TVA aferent unor contracte de publicitate din perioada 2011-2013.

Calendarul, domeniul de aplicare și modul de implementare a acestor investigații sunt, în opinia lui Gabriel și a RMGC, excesive și represalii față de inițierea și urmărirea de către societate a Arbitrajului ICSID. În octombrie 2022, RMGC a fost notificată cu privire la decizia ANAF de a rambursa integral sumele contestate de RMGC la refuzul ANAF de a rambursa TVA în timpul auditurilor inițiale pentru perioadele din februarie 2016 până în septembrie 2021 (în total aproximativ 0,25 milioane de dolari)”, se precizează în comunicat.

Reprezentanții companiei mai susțin că, „timp de aproape opt ani, o direcție a ANAF a continuat să desfășoare o investigație ad-hoc care acoperă o gamă largă de activități operaționale și tranzacții ale RMGC și ale mai multor furnizori, consultanți și consilieri ai acesteia, acoperind o perioadă care se întinde din 1997 până în 2023”. Investigația este, potrivit acestora, în curs de desfășurare.

Erori la calculul TVA și la impozitul pe venit

„Aceste rapoarte de constatare au evaluat tranzacții în valoare totală de aproximativ 157 milioane de dolari și susțin că diverse sume au fost deduse în mod incorect în scopuri fiscale, ajustând eronat TVA și cu inexactități privind impozitul pe muncă. ANAF a concluzionat că au fost efectuate cheltuieli de aproximativ 14,6 milioane de dolari în scopuri care nu erau direct legate de realizarea obiectului de activitate al RMGC.

RMGC a depus în scris o serie de memorii de respingere substanțială ca răspuns la rapoartele de constatare, identificând, printre altele, multiplele erori și inexactități din aceste rapoarte, faptul că concluziile rapoartelor de constatare contrazic concluziile mai multor audituri fiscale anterioare efectuate în ceea ce privește RMGC și că aceste concluzii nu țin seama de legislația română, de jurisprudența europeană și de deciziile anterioare ale Curții Supreme de Justiție din România”, se mai menționează în raportul Gabriel Resources.

Gabriel Resources a depus în 2015 la Tribunalul ICSID al Băncii Mondiale o acțiune prin care solicită de 4,7 miliarde de dolari pentru faptul că autorităţile române nu au avizat proiectul minier de la Roşia Montană şi au amânat o decizie timp de peste 10 ani. O hotărâre ar putea fi pronunțată în cursul anului 2023. Reprezentanții ANAF nu au comentat acuzațiile companiei canadiene.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite