Primarul din Ardeal arestat şi ucis de comunişti pentru motive inventate. Locul unde a fost îngropat, rămas secret

0
0
Petru Mărginean, fostul primar din Alba ucis de comunişti. Foto: CNSAS
Petru Mărginean, fostul primar din Alba ucis de comunişti. Foto: CNSAS

Un primar din Alba a fost condamnat la închisoare şi, în final, omorât de securitatea comunistă pentru simplul motiv că ar fi răspândit zvonuri „diversioniste” şi ar fi „agitat populaţia”.

Petru Mărgineanu a fost timp de 14 ani, între 1931-1945, primar liberal al comunei Obreja. Localitatea este, în prezent, sat în componenţa comunei Mihalţ.

După venirea comuniştilor la putere, a fost considerat un element reacţionar, schimbat din funcţia de primar şi considerat un simplu ”plugar”. A fost arestat alături de mai mulţi primari şi ţărani din zonă datorită trecutului său, dar şi a unor motive inventate.

Potrivit documentelor desecretizate şi publicate de CNSAS, Petru Mărginean a fost acuzat şi condamnat de instanţele comuniste pentru că:

• era „înfocat membru brătienist, pentru care partid a luptat mult pe timpuri şi în timpul campaniei electorale din 1946... Reacţionarul Mărgineanu Petru din Obreja se face vinovat pentru atitudine antidemocratică, simpatizând încă org. brătieniste din care face parte”;

• răspândea zvonuri „diversioniste” şi „împiedica” reprezentanţii PMR să-şi desăvârşească acţiunile lor de influenţă şi control asupra satelor;

• „a agitat populaţia contra acestor organizaţii, din care cauză au fost împiedicaţi de a-şi dezvolta programul avut în atari condiţiuni”.

Organizaţia din care făcea parte Petru Mărgineanu fusese înfiinţată de Alexandru Maxim, în legături strânse cu Radu Ionescu, fost membru al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi cu Nicolae Dabija, unul dintre liderii rezistenţei anticomuniste din Munţii Apuseni. Pe 16 martie 1949 au fost arestaţi 21 de ţărani din judeţul Alba, printre care şi Petru Mărginean.

primar alba

Petru Mărgineanu alături de alţi primari din judeţul Alba. Trei au fost arestaţi şi condamnaţi. Foto: CNSAS

Sentinţa de condamnare a primarului Petru Mărginean:

Cu majoritate de voturi şi cu aplicarea de circumstanţe atenuante, condamnă pe învinuitul Mărgineanu Petru, plugar, din comuna Obreja, jud. Alba, la 20 (douăzeci) de ani muncă silnică şi confiscarea averii, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale şi împotriva securităţii poporului pe baza art. 209 pct. III CP comb. cu art. 1 lit. e din Legea 16/949, cu aplicarea art. 157 CP şi a Decretului Nr. 212/948; 

Fără acordare de circumstanţe atenuante şi prin schimbare de calificare din delictul de deţinere de armament p.p. de art. 32, 33 şi 35 lit a din Legea Nr. 190/947 în delictul de înlesnirea infracţiunilor contra linişti publice p.p. de art. 335 CP la 5 (cinci) ani închisoare corecţională aplicând art. 335 CP şi 20000 lei (douăzeci mii) amendă corecţională. În baza art. 101 CP va executa pedeapsa cea mai gravă adică pedeapsa de 20 (douăzeci) de ani muncă silnică...”

La 5 aprilie 1950, fostul primar din Alba a fost transferat de securişti, împreună cu un grup de alţi şase deţinuţi, de la Peniteniciarul Cluj Tribunal ”în vederea unor „cercetări”. În ziua respectivă a avut loc execuţia acestuia şi a celorlalţi deţinuţi. Locul unde a fost îngropat nu se cunoaşte nici astăzi.

Vă mai recomandăm:

 

Aurel Truţă, primul primar român din Spania, premiat de Ambasada României. Cum a ajuns să fie ales

 

Dosarul „genţilor pentru muniţie” de la Fabrica de Arme Cugir. O parte dintre acuzaţii au picat în instanţă după ce câteva probe au fost anulate

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite