Primarii penali din Alba mai vor o tură la primărie. Cine sunt şi ce acuzaţii le aduc procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul oraşului Teiuş este judecat pentru conflict de interese penal
Primarul oraşului Teiuş este judecat pentru conflict de interese penal

Câţiva primari din Alba care au probleme penale în justiţie îşi încearcă din nou norocul la alegerile locale din iunie şi au cele mai mari şanse de reuşită. Cei mai cunoscuţi primari trimişi în judecată sunt cei din oraşul Teiuş, Mirel Hălălai, respectiv din comuna Arieşeni, Marin Jurj. Un alt primar cercetat penal este cel din Vinţu de Jos.

Primarul oraşului Teiuş din Alba, Mirel Hălălai (PSD), a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat în 2015 Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Procurorii au constatat comiterea infracţiunii şi l-au trimis în judecată pe primar. 

Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 - 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 - 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei. 

De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, persoana evaluată avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către S.C. Dami Prod S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 lei”. Relaţiile dintre primar şi firma acestuia au fost descoperite şi de Curtea de Conturi. Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.

Primarul din Arieşeni a decontat servicii de cazare la pensiunea familiei

Şi în cazul primarului din Arieşeni, acuzaţia este tot de conflict de interese. Marin Vasile Jurj (PSD) este acuzat că, în calitate de primar, a achiziţionat servicii de cazare de la pensiunea administrată de tatăl său. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a fost înregistrat, pe fond, la Judecătoria Cîmpeni. Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, inculpatul Marin Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria Comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 02.04.2009 – 02.10.2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe părinţii acestuia şi este administrată de tatăl primarului.

Primar Arieşeni

Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj. Pensiunea este, de fapt, proprietatea primarului, iar părinţii acestuia apar în documentele oficiale pentru a evita un posibil conflict de interese. Până la urmă, însă, primarul Marin Jurj a fost prins de procurori că a încălcat legea. Firma a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproape 490.000 de lei şi un profit de aproximativ 100.000 de lei.

”Din probele administrate în cauză rezultă că în perioada 2009 – 2013, Primăria Comunei Arieşeni a efectuat un număr de zece achiziţii (produse şi servicii cazare) în sumă de 38.234,80 lei prin procedeul achiziţiei directe”, se afirmă într-un răspuns pentru Adevărul al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit Codului penal, infracţiunea conflictului de interese se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. 

Problemele penale de la Primăria Vinţu de Jos

Primarul şi contabilul de la Primăria Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad (PSD) şi Valentin Nicolae Groza, au fost reţinuţi în 20 februarie 2015 pentru 24 de ore. Instanţa a decis, ulterior, cerectarea în arest la domiciliu, după care s-a impus măsura controlului judiciar. Dosarul nu a fost trimis, încă, în judecată. 

Potrivit Parchetului, în perioada 2013 - 11 august 2014, inculpaţii au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli şi consumuri nejustificate de materiale de curăţenie, precum şi de produse ce nu se regăsesc în inventarul entităţii, iar în unele cazuri a achiziţionat materiale - piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei). De asemenea, inculpaţii au angajat, ordonanţat şi efectuat plata de cheltuieli cu carburanţi (benzină, motorină şi uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale. O parte din carburant a fost utilizat de inculpaţi pentru deplasări în interes personal, precum şi de alte persoane, cu acceptul acestora.

primar vintu de jos

Activitatea infracţională a mai constat în faptul că inculpaţii au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli şi plăţi nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare şi masă la hoteluri din Băile Felix. Totodată, inculpatul Vlad Gheorghe a dispus unui martor, şofer în cadrul Primăriei Vinţu de Jos, să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată. De asemenea, potrivit procurorilor, inculpatul Groza Valentin Nicolae le-a determinat pe două martore să antedateze înscrisuri şi să modifice menţiuni în registrele de corespondenţă ale Primăriei Pianu în perioada efectuării controlului de audit.

Primarul din Lupşa şi-a angajat nevasta la primărie

Un alt primar cercetat penal este cel din comuna Lupşa, care este tot membru PSD. Agenţia Naţională de

danut barzan lupsa

Integritate a constatat, în noiembrie 2015, existenţa unui conflict de interese de natură administrativă şi penală în cazul acestuia. Astfel, în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa.

Mai mult, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, primarul Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia acestuia a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat atunci şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese.

Citiţi şi:

 

Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, trimis în judecată pentru conflict de interese penal

 

Primarul din Arieşeni, judecat pentru conflict de interese penal. Marin Jurj a plătit servicii de cazare la pensiunea administrată de tatăl său

 

Primarul comunei Lupşa din Alba, acuzat că şi-a angajat soţia la primărie, a pierdut procesul cu ANI

 

Primarul din Vinţu de Jos scapă de arest la domiciliu. Gheorghe Vlad va fi cercetat sub control judiciar

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite