Preşedintele Gabriel Resources: „Scopul nostru rămâne acela de a transforma proiectul Roşia Montană în realitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources
Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources

Reprezentanţii Gabriel Resources păstrează un ton optimist după publicarea raportului Comisiei Speciale a Parlamentului, care propune respingerea proiectului de lege iniţiat de Guvern pentru proiectul Roşia Montană. Gabriel Resources este acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Comunicatul care prezintă poziţia Gabriel Resources a fost publicat pe site-ul companiei şi pe cel al bursei din Toronto, unde sunt tranzacţionate acţiunile societăţii. 

„Raportul Comisiei Speciale este primul pas pentru următoarea fază a dezvoltării proiectului Roşia Montană. Gabriel Resources va evalua impactul raportului şi va participa în continuare la crearea unei industrii miniere moderne în România. Scopul nostru rămâne acela de a transforma proiectul în realitate, ceea ce va reprezenta un beneficiu important pentru România şi pentru comunitatea din Roşia Montană“, a precizat Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources. 

Potrivit documentului făcut public de companie, concluziile raportului Comisiei Speciale nu propun respingerea proiectului minier de către Parlament ci recomandă respingerea proiectului de lege iniţiat de Guvern pentru proiectul minier Roşia Montană

„Comisia Specială propune adoptarea unui cadru legal general care să fie aplicabil tuturor exploatărilor miniere. Gabriel salută orice iniţiativă care determină organizarea şi adoptarea unei legislaţii care permite dezvoltarea unei industrii miniere moderne şi puternice în România. Gabriel a arătat şi până acum întreaga disponibilitate a colabora cu autorităţile guvernamentale în scopul dezvoltării proeictului minier, care are potenţialul de a fi punctul central în dezvoltarea sectorului minier din România şi rămâne angajat în orice dialog care va determina aprobarea acestui proiect”, se susţine în comunicat. 

Membrii Comisiei speciale care au analizat proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană au respins luni, cu 17 voturi „pentru“ şi două abţineri, proiectul venit de la Guvern. Până la votul de astăzi, Comisia şi-a prelungit mandatul de trei ori, în decurs de două luni.

Concluziile raportului:

Comisia consideră că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România şi atragerea de investitori

Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificare aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ)

Comisia solicită ministerelor de resort şi instituţiilor implicate în evaluarea proiectului de la Roşia Montană analizarea tuturor aspectelor semnalate în urma audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei şi cuprinse în prezentul raport şi demararea procedurilor în consecinţă.

Citiţi şi:

DOCUMENT Proiectul Guvernului pentru exploatarea de la Roşia Montană, respins de Comisie din a treia încercare 

RMGC îl dă în judecată pe fostul director al Institutului Geologic pentru „afirmaţii false şi defăimătoare“

Ce e putred în legea pentru Roşia Montană

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite