Premierul Dacian Cioloş lansează în Alba programul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş la Primăria Alba Iulia. Foto: Daniel Bloss
Dacian Cioloş la Primăria Alba Iulia. Foto: Daniel Bloss

Premierul Dacian Cioloş participă luni la o vizită în judeţul Alba, însoţit de miniştrii Achim Irimescu şi Vasile Dîncu. Cioloş se întâlneşte cu reprezentanţii autorităţilor locale şi lansează în comuna Ciugud un program destinat dezvoltării clasei de mijloc la sate.

UPDATE 12.20

În cadrul discuţiilor de a Primăria Alba Iulia au fost discutate mai multe probleme privind dezvoltarea oraşului în particular şi a judeţului Alba în general. Dezbaterile au vizat modul în care Alba Iulia poate în continuare să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare, situaţia unităţii militare din Cetatea Alba Carolina, de unde administraţia locală dpreşte preluarea unor clădiri nefolosite, situaţia Bibliotecii Bathyaneum, sărbătorirea centenarului Unirii de la 1918 şi dezvoltarea zonei de munte.

”Am avut o discuţie despre clădirea unităţii militare din Cetate care zace nefolosită şi e păcat să se degradeze. Am mai vorbit despre Biblioteca Batthyaneum, care este un bun de nivel european. Se caută o soluţie pentru a reglementa situaţia juridică a clădirii bibliotecii ca să poată fi inclusă într-un progarm de restaurare. Reabilitarea va permite ca biblioteca să devină şi o zonă de interes public. Am discutat şi despre aniversarea centenarului, iar Alba Iulia va avea un rol central. Pregătim un proict de lege al centenarului care va fi pus în curând în dezbatare publică”, a afirmat dacian Cioloş la conferinţa de presă. La discuţii au participat şi miniştrii Vasile Dîncu, respectiv Achim Irimescu.

UPDATE 09.30

Premierul Dacian Cioloş a sosit luni dimineaţă la sediul Primăriei Alba Iulia unde participă la o întâlnire cu reprezentanţi ai instituţiei, Consiliului Judeţean şi Prefecturii. 

La intrarea în clădire, Cioloş a fost abordat de reprezentanţi ai asociaţiei Prima Natura din Sebeş care a organizat mai multe proteste împotriva poluării din oraş, respectiv împotriva companiei Kronospan.

Reprezentanţii Asociaţiei i-au înmânat premierului un memoriu prin care solicită rezolvarea problemei privind poluarea industrială. Cioloş a luat documentul şi a promis că va avea o discuţie cu ministrul Mediului, Cristina Palmer, pe acastă temă.

ciolos alba iulia

Foto: Daniel Bloss

Premierul Dacian Cioloş a ajuns, duminică după-amiaza, în Alba Iulia, înainte cu o zi de vizita oficială anunţată. Într-o ţinută lejeră, cu o geacă neagră, purtând blugi şi pantofi sport, Cioloş a făcut o plimbare prin Cetatea Alba Carolina, ocazie cu care a vizitat şi Târgul Grădinarului de pe Latura de Vest. 

Ulterior, premierul a ajuns în zona turistică a Munţilor Şureanu - Lacul Oaşa, Poarta Raiului, Luncile Prigoanei şi în final Masivul Şureanu unde există şi un deomeniu schiabil. Cioloş a postat duminică seara pe facebook fotografii cu lacul Iezer îngheţat şi cu zăpada de pe munte.

Premierul lansează luni, 21 martie, în comuna Ciugud ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”. Acesta se va întâlni cu autorităţile locale la sediul Primăriei Alba Iulia şi va participa la o întâlnire cu fermierii în satul Drâmbar. Premierul Dacian Cioloş va fi însoţit de vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

PROGRAMUL vizitei premierului Dacian Cioloş în judeţul Alba

09.00 – 10.30 Primăria Alba Iulia, discuţii cu autorităţile locale

10.30 -11.00  Conferinţă de presă

13.00 -14.30 Vizită în teren: Iniţiative locale, exemple de bună practică: mici ferme, mici afaceri non-agricole, infrastructură – cu fonduri europene

1) Proiect afacere non-agricolă femeie manager– Sat Şeusa, nr.170 A, comuna Ciugud

2) Proiect fermă mică vaci + finanţare LEADER – Sat Limba nr. 84, comuna Ciugud, la intrare pe drumul agricol

3) Proiect „Drumurile agricole” asfaltate cu finanţare din PNDR; comuna Ciugud (plecare din satul Limba, traseu de 10 km, coborâre Ciugud).

4) Sediul nou administrativ: comuna Ciugud, nr. 141

14.30  Sosire Căminul Cultural Sat Drîmbar, comuna Ciugud

Conferinţa: Pachet de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

14.30 – 15.15 Discursuri de deschidere: Gheorghe Damian, primar Ciugud, Dacian Cioloş, prim-ministru, Vasile Dîncu, viceprim-ministru, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, Cristian Ghinea, consilier de stat.

•    14.30 – 14.35 Cuvânt de bun venit Dl. Gheorghe Damian, primar Ciugud

•    14.35-14.45 Prezentarea Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate: Echipa Cancelariei Primului Ministru/ Cristian Ghinea, consilier de stat

•    14.45 -14.55 Discurs Dl. Dacian Cioloş, prim-ministru

•    14.55 – 15.05 Discurs Dl. Vasile Dîncu, viceprim-ministru

•    15.05- 15.15 Discurs Dl. Achim Irimescu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

15.15 – 16.00 Intervenţii fermieri, Q&A

Citiţi şi:

 

Comuna din Alba cu toate drumurile asfaltate, pistă de biciclete, internet wireless gratuit şi investiţii de 16 milioane euro din fonduri europene

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite