Povestea de roman poliţist a statuii lui Hercule, găsită la Alba Iulia. Pe piaţa de artă este estimată la sute de mii de euro

0
0
hercule alba
Statueta reprezentându-l pe Hercule la momentul prezentării după finalizarea restaurării

O statuet─â reprezent├óndu-l pe legendarul erou Hercule ┼či trei dintre muncile sale, descoperit─â accidental ├«n martie 2012 pe un ┼čantier public din Alba Iulia este una dintre piesele de rezisten┼ú─â ale colec┼úiei Muzeului Unirii. Modul ├«n care a fost descoperit─â ┼či a ajuns, ├«n final, ├«n colec┼úia muzeului poate fi considerat un veritabil film poli┼úist.

Piesa deosebit de valoroasă s-ar vinde la o licitaţie internaţională cu sute de mii de euro. O parte din corpul statuii a fost evaluat la minimum 20.000 de euro, iar statueta reconstituită a fost evaluată de experţi la cel puţin 200.000 de euro.

Statuet─â din marmur─â a lui Hercule, una dintre cele mai populare divinit─â┼úi ├«n antichitate, a fost recuperat─â de poli┼úi┼čtii ┼či procurorii din Alba Iulia, ├«n septembrie 2013, de la un b─ârbat care ├«ncerca s─â o v├ónd─â pe pia┼ú─â. Piesa a fost descoperit─â de c─âtre o echip─â de muncitori ce desf─â┼čurau s─âp─âturi ├«n zona Parto┼č la sta┼úia de epurare. Patronul firmei a luat statuia ┼či a ┼úinut-o ├«n pivnin┼úa casei, dup─â care a ├«ncercat s─â o v├ónd─â v├ónd─â ┬áilegal statueta pe pia┼úa neagr─â cu 6.000 de euro. Cu c├óteva zile ├«nainte ├«ns─â, organele de poli┼úie judiciar─â din Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la preg─âtirea de c─âtre persoane neidentificate a unei tranzac┼úii pentru v├ónzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum, iar omul de afaceri a fost surprins ├«n flagrant, ├«n parcarea stadionului din Alba Iulia, ├«n timp ce efectua o tranzac┼úie de v├ónzare-cump─ârare, cu statuia corp delict aflat─â asupra sa. Arestat preventiv pentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de furt calificat, ┼×oait─â a fost achitat la Judec─âtoria Alba Iulia, primind ├«n final, ├«n 2015, o pedeaps─â de un an de ├«nchisoare cu suspendare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Statueta, din marmur─â de import are 87 de centimetri ┼či provine din situl arheologic de interes na┼úional ┼či prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, ora┼čul roman din Parto┼č. Ea apar┼úine unui tip iconografic cunoscut sub numele de ÔÇťHercules FarneseÔÇŁ, o replic─â de epoc─â roman─â dup─â statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasic─â (sec. IV a. Chr.) Din Dacia se mai cunoa┼čte o singur─â pies─â de marmur─â similar─â, g─âsit─â la Mehadia ┼či p─âstrat─â la Kunsthistorisches Museum din Viena (H = 52 cm), dar care este mai rudimentar cioplit─â. Ea dateaz─â undeva la sf├ór┼čitul secolului II d.Chr. ┼či a fost compus─â din 10 fragmente. Celelalte 8 fragmente, cuprinz├ónd baza ┼či membrele superioare ale statuii, au fost ├«nsu┼čite de un alt f─âptuitor, din s─âp─âtura aflat─â ├«n fa┼úa casei sale. Cu ocazia perchezi┼úiei domiciliare din 18 septembrie 2013, p─âr┼úile componente ale statuii au fost ridicate de organele judiciare ┼či au fost depuse la Muzeul Na┼úional al Unirii, unde statuia a fost restaurat─â integral de c─âtre speciali┼čti.

statuie hercule alba

Piesa, de import, este singura cunoscut─â p├ón─â acum la Apulum ┼či printre pu┼úinele din Dacia care respect─â fidel iconografia clasic─â a tipului Farnese. Ea poate fi legat─â de c├óteva momente cheie ale istoriei ora┼čului roman de pe malul Mure┼čului, care a cunoscut c├óteva etape majore de dezvoltare, una ├«n epoca lui Marcus Aurelius - Commodus, cealalt─â ├«n perioada dinastiei Severilor ┼či mijlocul secolului al III - lea. ├Än actualul cartierul Parto┼č a fost unul din cele mai prospere centre urbane ale Daciei Romane, cunoscut ├«n literatura de specialitate ca

statuie hercule alba

Apulum I. Piesa ├«l reprezint─â pe Hercule deplas├óndu-┼či par┼úial greutatea corpului de pe un picior pe altul ┼či pe ghioaga ┼úinut─â sub bra┼úul st├óng, av├ónd o atitudine meditativ─â perfect studiat─â. Podoaba capilar─â ┼či barba sunt tratate extrem de atent, cu c├órlion┼úi dispu┼či simetric, ceea ce contribuie la accentuarea echilibrului global al ├«ntregii compozi┼úii.

Cultul lui Hercule, cunoscut ├«n mitologia greac─â drept Herakles, s-a bucurat de o mare popularitate ├«n lumea antic─â. Herakles era ├«n ordinea sacr─â a mitologiei vechi primul om care, prin propriile sale resurse, ajunge s─â dob├óndeasc─â nemurirea ┼či locul cuvenit p├ón─â la el doar zeilor. Niciuna din divinit─â┼úile grece┼čti adoptate de romani sub diferite nume latine nu a st├órnit un interes at├ót de viu asemenea lui Hercule. Statuile ├«nf─â┼úi┼č├óndu-l pe Hercule sunt discutate ├«n general ├«n lumina unei tipologii stabilite ├«n linii mari odat─â cu aducerea la lumin─â a unor piese celebre, descoperite la Roma ┼či care au constituit pentru majoritatea cercet─ârilor modelele iconografice de baz─â, a explicat Radu Ciobanu.

Descoperit─â ├«n perimetrul forului ora┼čului, statueta, de o valoare artistic─â excep┼úional─â, a fost adus─â pentru a marca ├«ntr-un chip simbolic persoana ├«mp─âratului Commodus ├«n vremea c─âruia localitatea dob├ónde┼čte rangul de colonia. Execu┼úia piesei poate fi datat─â ├«n prima jum─âtate a secolului al II - lea, mai precis ├«n perioada lui Hadrian, provenind probabil din Asia Mic─â. Pe teritoriul fostei Dacii se mai cunoa┼čte o singura pies─â de marmur─â similar─â, g─âsit─â la Mehadia ┼či p─âstrat─â la Kunsthistorisches Museum din Viena, aceasta fiind mai mic─â, de 52 de centimetri, ┼či mai rudimentar cioplit─â.

Citi┼úi ┼či:

Daniel Burchiu, medic psihiatru: ÔÇ×Simptomele depresiei te ├«nv─âluie ├«ncetul cu ├«ncetul p├ón─â te transform─âÔÇť

Artefactul spectaculos din marmur─â, cu culori p─âstrate de aproape 2000 de ani. Se g─âse┼čte la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Cum pot fi amenda┼úi ┼čoferii care circul─â cu vitez─â nejustificat de mic─â. Ce alte sanc┼úiuni ciudate mai poate aplica Poli┼úia Rutier─â

C├ót alcool pot consuma ┼čoferii ┼či ├«n c├ót timp se elimin─â din organismUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite