Poarta princiară de la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, restaurată cu fonduri din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta princiară de la Catedrala din Alba Iulia
Poarta princiară de la Catedrala din Alba Iulia

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează un eveniment festiv cu ocazia recepţiei lucrărilor de restaurare ala poarta sudică a Catedralei episcopale. Lucrările au fost finanţate de Fondul Naţional pentru Cultură din Ungaria.

Recepţia festivă va fi organizată miercuri, 21 mai, începând cu ora 15.00. Ceremonia va fi efectuată  de arhiepiscopul György Jakubinyi şi de László L. Simon, deputat în Parlamentul Ungariei, în calitate de reprezentant al Fondului Naţional pentru Cultură (Nemzeti Kuturális Alap), finanţatorul lucrărilor de restaurare. 

Poarta sudică a Catedralei episcopale, întemeiată în urmă cu 1000 de ani, este considerată de specialişti ca fiind una dintre cele mai valoroase piese ale artei romanice. Specificul ei constă în bazorelieful Majestas Domini (foto jos), datat din secolul XIII. Denumirea istorică a porţii provine din rolul său din secolele XVI-XVII., fiind intrare princiară dinspre palatul alăturat. 

Lucrările de restaurare au fost realizate de György Asztalos restaurator în piatră, iar la curăţarea sculpturii interioare pictatete şi conservarea bazoreliefului au colaborat Judit Hegedűs şi Erika Samu, restauratori de pictură. Sub  îndrumarea Consiliului de Artă Sacrală al Arhiepiscopiei lucrările au fost executate cu supravegherea Judit Márton, inginer specialist în restaurarea monumentelor istorice.

poarta catedrala alba

Bani publici de ordinul milioanelor de lei pentru cultele religioase din Alba. Peste 80% din sume merg la ortodocşi

Peste 4.000 de imobile expropriate pe traseul autostrăzii Sebeş - Turda. Despăgubirile depăşesc 8 milioane euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite