Sărbătoarea Narciselor la Negrileasa în Munţii Apuseni
0Sute de persoane participă duminică la tradiţionala sărbătoare a narciselor de la Negrileasa, comuna Bucium, în Munţii Apuseni. Turiştii şi locuitorii comunei vin în fiecare an aici pentru a sta la iarbă verde în mijlocul narciselor şi pentru a vedea obiceiul popular din zonă.
Sărbătoarea devenită tradiţie de câteva zeci de ani este comparabilă la un nivel mai redus cu Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Tineri şi vârstnici urcă în fiecare a în Poiana Narciselor pentru a culege flori şi pentru a se bucura de natură.
De câţiva ani, în cadrul serbării câmpeneşti de la Negrileasa se desfăşoară şi concursul “Cultură pentru cultură“, în care ansambluri comunale din zona Munţilor Apuseni aduc în faţa publicului muzica, dansurile şi obiceiurile populare din zona lor. Anul acesta, vor urca pe scenă echipe folclorice din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş, şi vor avea de trecut prin 3 probe: spectacol artistic, meşteşuguri populare şi gastronomie.
Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare. Pe platoul de la Negrileasa se găsesc, la tarabe, tradiţionalii mici şi bere, dar şi obiecte de artizanat.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare,
Se ajunge în poiană din DN 74 Alba Iulia – Abrud, pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium. De aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervaţiei. Se mai poate ajunge urmarind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia “Cheile Feneşului” iar dupa încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor“.
Festivalul ”Alba Jazz”: muzică de calitate în Cetatea Alba Iulia
Ce locuri scot la concurs şcolile militare pentru tinerii atraşi de armată