PF Lucian Mureşan, victimă a Securităţii, este numit cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea într-o ceremonie oficială VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, este numit sâmbătă cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea într-o ceremonie ce are loc la Vatican.

Preafericitul Lucian primeşte bereta roşie de cardinal în cadrul concistoriului din 18 februarie, al patrulea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

La începutul lunii ianuarie, Papa Benedict al XVI-lea a anunţat lista celor 22 de cardinali care vor face parte din Consistoriul de la Vatican. 

Cardinalii sunt prelaţi aleşi direct de către Papă, pentru al-l sprijini în toate chestiunile ce ţin de organizarea şi consolidarea Bisericii Catolice.


PF Lucian Mureşan, Cardinal al Bisericii Catolice de arcbro

PF Lucian Mureşan devine al treilea cardinal român, după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea, toţi trei fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Prelatul român locuieşte la Blaj şi slujeşte în Catedrala „Sfânta Treime" din localitate.

Lucian Mureşan, Cardinal al Bisericii Catolice

Lucian Mureşan primeşte bereta de la Papa Benedict

"Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerabil prelat, care îşi desfăşoară misiunea de Păstor şi Părinte al unei Biserici", a spus Papa Benedict al XVI-lea despre Mitropolitul Mureşan atunci când a citit lista celor 22 de noi cardinali.

Cum se derulează ceremonia

La începutul ceremoniei de creare de Cardinali, Pontiful li s-a adesat viitorilor cardinali cu următoarele cuvinte: “Iubiţi fraţi, urmează să îndeplinim o sarcină plăcută şi solemnă a ministerului nostru sacru. Ea priveşte înainte de toate Biserica din Roma, dar este de interes pentru întreaga comunitate eclesială: vom chema pe unii dintre fraţii noştri să facă parte din Colegiul Cardinalilor, pentru ca să fie uniţi cu Scaunul lui Petru cu o legătură mai strânsă, devenind membri ai clerului roman, cooperând mai strâns la slujirea noastră apostolică. Fiind investiţi cu purpuriul sacru, ei trebuie să fie martori neînfricaţi ai lui Cristos şi ai Evangheliei Sale în Cetatea Romei şi în regiunile îndepărtate. De aceea, cu autoritatea Atotputernicului Dumnezeu, a Sfinţilor Petru şi Paul şi a Noastră, îi creăm şi îi proclamăm solemn ca şi Cardinali ai Sfintei Biserici Romane pe aceşti fraţi ai noştri.”



Ulterior a avut loc impunerea beretei de Cardinal, pe care Papa o va aşeza pe capul fiecăruia dintre cei 22 de noi purpuraţi. La înmânarea inelului Papa a spus: “Primiţi inelul din mâinile lui Petru şi să ştiţi că iubirea Voastră pentru Biserică este întărită de iubirea Principelui Apostolilor.” În final, le-a oferit şi documentul în care se specifică biserica atribuită onorific.

Lucian Mureşan, Cardinal al Bisericii Catolice

Preafericitul Lucian Mureşan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare. A fost al zecelea din cei 12 copii ai familiei. „Din pruncie am simţit puternica chemare spre slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor, în preoţie", declara Lucian Mureşan într-un interviu publicat în revista „Actualitatea Creştină".

A simţit opresiunea comunistă încă din perioada stagiului miliar. Fiind considerat indezirabil, a fost transferat de la aviaţie la detaşamentul de muncă de la Bicaz, la construcţia primei hidrocentrale din ţară. Citeşte aici mai multe detalii!

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite