Peste 50.000 de copii din Alba încep noul an şcolar. Ghizodane şi rechizite gratuite pentru clasa I şi clasa pregătitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din nou la şcoală după vacanţa de vară
Din nou la şcoală după vacanţa de vară

Un număr de 54.624 de elevi şi preşcolari din Alba încep luni, 16 septembrie, şcoala, respectiv grădiniţa. Dintr-un total de 540 de instituţii de învăţământ, 406 de unităţi (75,18%) au primit autorizaţie de funcţionare. Motivul pentru care diferenţa de 134 de şcoli şi grădiniţe nu au primit aviz favorabil din partea Direcţiei de Sănătate Publică este reprezentat de problemele de alimentare cu apă curentă.

Acestea sunt şi şcolile şi grădiniţele care niciodată nu au primit avizul de funcţionare al DSP-ului din cauza impedimentelor din reţeaua de apă din zonă. Astfel de unităţi şcolare există la Baia de Arieş, Valea Bistrei, Certege (Câmpeni), Muncel, Trâmpoiele (Zlatna), Inceşti (Avram Iancu). În cele 134 de unităţi învaţă 2.687 de copii, un procent de 4,92% din totalul elevilor.

„Există procese verbale cu aviz de conformare, se cer o serie întreagă de măsuri. Totuşi, ei trebuie să asigure apa potabilă, trebuie să aibă filtre de apă, dar toate astea se pot face cu sprijinul primăriilor, care trebuie să facă o serie de investiţii pentru apă filtrată, pentru o serie de condiţii apropiate de standardele necesare şi pentru a evita îmbolnăvirea. Acolo unde se întâmplă ceva, tot cu sprijinul primăriilor se schimbă locaţia şi evită orice fel de accidente”, a declarat inspectorul general ISJ Alba, Dorin Sandea. În prezent, la ISJ Alba nu sunt solicitări de redeschidere de şcoli, dar nici de închidere a diferite unităţi de învăţământ.

„Din punct de vedere al evidenţei depozitului nostru, au intrat toate manualele comandate, cu unele excepţii la manualele de limba maghiară, germană, care probabil datorită modalităţii de traducere şi editurile mai aveau livrări. Manualele sunt deja ridicate, sunt în şcoli”, a spus Sandea. 

Copiii care vor intra în clasa pregătitoare şi clasa I vor primi din partea CJ Alba ghiozdane cu rechizite şi caiete. Din punct de vedere al dotării sălilor de clasă pentru elevii din clasa pregătitoare, inspectorul general ISJ Alba a spus că „şcolile au avut fondurile generale pentru comanda setului de mobilier, măsuţă, scaun. Mobilierul îl au cel de anul trecut şi au mai fost comandate în jur de 800 de seturi, datorită creşterii numerice a copiilor înscrişi”. La 1 septembrie, 2.550 de elevi au fost înscrişi pentru clasele pregătitoare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite