Pericol de poluare în Apuseni. Sute de tone de deşeuri, abandonate pe o platformă temporară din Zlatna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: arhivă Adevărul
Sursa foto: arhivă Adevărul

Primăria oraşului Zlatna încearcă de peste un an de zile să obţină obligarea unui fost operator privat, care a derulat activităţi de transport şi depozitare a deşeurilor menajere, să evacueze sute de tone de gunoi rămas depozitat pe o platformă temporară.

Pentru că reprezentanţii societăţii A&B Salubris SRL, cu sediul social în judeţul Mureş, au refuzat să transporte deşeurile, conform contractului existent între cele două părţi, administraţia locală a acţionat firma în judecată.

Primăria Zlatna a cerut obligarea societăţii să ridice şi să transporte ”cantitatea de 1.000 de tone gunoi menajer existentă în Staţia de sortare şi transfer a deşeurilor menajere către instalaţiile de tratare a deşeurilor municipale autorizate”.

”Păstrarea acestor deşeuri o perioada atât de îndelungată cât şi a gazelor care se emană datorită procesului de descompunere a acestor reziduri menajere, duce la poluarea pânzei freatice, a cursurilor de apă din zonă, a atmosferei şi solului din imediata apropiere a acestei staţii.

 În cazul în care pârâta refuză să procedeze, în baza hotărârii judecătoreşti, la transportarea din staţia de transfer din localitatea Valea Mică către instalaţiile de tratare a deşeurilor municipale autorizate, a celor aproximativ 1.000 tone de deşeuri menajere, suntem nevoiţi ca transportul acestora să se efectueze de către Primăria Zlatna, urmând să suporte în acest sens cheltuielile de transport şi cheltuielile de depozitare”, au precizat reprezentanţii administraţiei locale

Aceştia au mai susţinut că, în anul 2020, Primăria Zltana a achitat peste 400.000 de lei pentru transportul şi depozitarea a 600 tone de deşeuri menajere, la depozitul din localitatea Sînpaul, ramase în stoc de la fostul operator. 

Amendă de 60.000 de lei

Firma A&B Salubris SRL a fost amendată cu suma de 60.000 de lei de Garda de Mediu Alba pentru situaţia înregistrată la staţia de la Valea Mică. Societatea încearcă să scape de plata amenzii şi a contestat procesul-verbal în justiţie. Reprezentanţii acesteia afirmă că ”nu există un temei legal sau contractual prin care pot fi obligaţi să gestioneze pe cheltuiala lor deşeuri pe care nu le-au colectat”.

”La preluarea platformei, U.A.T. Oraş Zlatna nu a cuantificat în concret cantitatea de deşeuri, mulţumindu-se să aprecieze că pe platformă ar exista cca. 600 de tone deşeuri, astfel că această cantitate de deşeuri nu s-a evaluat/cuantificat efectiv, în sensul că nu s-a stabilit densitatea pe metru cub a deşeului depozitat, folosind doar aproximaţii. În realitate, cele cca. 1.000 de tone de deşeuri la care face referire reclamanta existente pe platformă sunt, de fapt, deşeurile existente la momentul preluării acesteia”, au susţinut cei de la firma privată. 

Tribunalul Alba nu a fost de acord cu această poziţie şi a obligat societatea să cureţe, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, platforma de depozitare de la Valea Mică. Instanţa nu a cuntificat cantitatea de deşeuri ci doar a constatat existenţa acesteia, precum şi obligativitatea firmei de a o transporta la un depozit autorizat.

”Existenţa deşeurilor este incontestabilă şi rezultă din planşele foto de la dosar, ulterioare evacuării celor aproximativ 600 de tone anterior descrise. Evident, obligaţia evacuării noii cantităţi de deşeuri acumulate revine pârâtei (A&B Salubris SRL - n.r.). Drept urmare, la stabilirea soluţiei în prezenta cauză nu se va avea în vedere o cantitate de deşeuri cuantificabilă numeric, ci determinabilă prin locul în care este amplasată”, a precizat intanţa în hotărârea pronunţată.

În cazul în care societatea nu îşi va respecta obligaţia, deşeurile vor putea fi ridicate şi transportate de Primăria Zlatna, urmând ca, ulterior, cheltuielile să fie recuperate de la operatorul de salubritate. Procesul s-a mutat la Curtea de Apel unde va fi pronunţată, în perioada următoare, hotărârea definitivă.

Vă mai recomandăm:

 

Aurel Truţă, primul primar român din Spania, premiat de Ambasada României. Cum a ajuns să fie ales

 

Dosarul „genţilor pentru muniţie” de la Fabrica de Arme Cugir. O parte dintre acuzaţii au picat în instanţă după ce câteva probe au fost anulate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite